"Условията, при които беше съставена четиричленната коалиция, се промениха след началото на войната в Украйна. Предложението ни за обща коалиция с "Продължаваме Промяната" почива на разбирането да има политическа сила, която да поставя условията, а "не да се учи на чии червени линии да угажда". Залогът е много по-голям от социологически проучвания$, каза по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Надявам се следващата седмица да има разговори с "Продължаваме Промяната", добави Иванов.

"Трябва да чуем от служебното правителство и президента как оценяват това, че "Газпром" не е просто търговец, а е "геополитическо оръжие" на Русия. Желанието да се експлоатира енергийната тема е сериозно предизвикателство. Започва се с опити за плашене на хората", посочи той.

"В България има активни граждани, които няма да чакат никой да ги организира, излизат сами. Ако служебното правителство не застане на неутрална позиция спрямо кампанията и не осигури възможно най-добрите възможни доставки за България, а се занимава с участие в кампанията и използва различни проблеми, ще има сериозна гражданска и политическа реакция в България", каза по повод на протеста от петък Иванов.

"Очаква се от служебното правителство да е неутрално. Най-разумното поведение е да се съсредоточи върху организирането на изборите и да не се намесва в политическия процес", заяви още Христо Иванов и предложи да се върнем към предложението за конституционна промяна за ограничаване на правата на служебните кабинети.