Коалиция с ДПС няма, но без тях на ПП-ДБ и ГЕРБ щеше да е трудно да прокарват законодателната си политика. Това стана ясно от признанието на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

"ДПС сами дефинираха своята роля, те сами казаха, че подкрепят определени политики, част са от конституционното мнозинство. Без тяхното стабилизиращо участие в теми, свързани с властта, трудно щяхме да се справим. Но коалиция с ДПС няма", коментира той в кулоарите на парламента.

Повод за реакцията му стана заключението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отпреди ден, че ДПС реално е част от управляващата "некоалиция".

Пръв още вчера твърдението му отрече Настимир Ананиев от ПП, който препрати медиите да се фокусират по-скоро върху отношенията ГЕРБ-ДПС, които се подкрепяли взаимно. Подобна теза изказа днес и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

"Коментарите на г-н Борисов преди всичко се отнасят до него и неговата партия, и неговите отношения с ДПС", категоричен беше той.

Съпредседателят на ПП-ДБ не коментира в конкретика земеделския протест, който продължава трети ден заради вдигането на забраната за украински внос на зърно и други суровини.

"Нека да видим МС как ще се справи със ситуацията, уверен съм, че с подкрепата на мнозинството те ще се справят", лаконичен беше Христо Иванов.

Иванов очерта и графика за приемането на промените в Конституцията - първо четене на 6 октомври и второ гласуване около 6 декември.

"Очакваме на 6 октомври НС да гледа конституционните промени на първо четене. Ще станат известни препоръките на Венецианската комисия. Между първо и второ четене ще ги отразим, следим нещата", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

"Декември, 6-7 ще може да преминем следващото четене", добави той. И оправда включването на ДПС в мнозинството именно с Конституцията и прокарването на промените в нея, сред които, освен съдебната власт, е включена отмяната на 3 март като национален празник, ограничаване на президентски правомощия, корекции в института "служебен кабинет", а вероятно и записването на членството ни в НАТО и ЕС, което вече получи подкрепата на ДПС.

"Дали има конституционно мнозинство, ще видим на второто четене", добави Христо Иванов.