"Демократична България" е готова за избори. Провеждането на избори обаче не е добре за страната. Всички трябва да разберем, че трябва да имаме управление", каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов в интервю по bTV. Той обаче направи уговорката, че България не заслужава управление, което да се основава на тежки безпринципни компромиси.

"Следват трудни месеци, за съжаление и години като гледаме този конфликт (войната в Украйна - б.р.). България трябва да се стегне и да направи решителни реформи. Трябва да си стегнем институциите, отбраната, правосъдието, службите, трябва да променим енергетиката", категоричен е Иванов.

Той подчерта, че от ДБ са заявили три ключови приоритета за подкрепа на правителство. Според него имаме да решаваме много трудни въпроси и затова не е достатъчно да се иска подкрепа за един мандат, без да се чуят условията за подкрепа. Иванов коментира защо, според него, никоя партия не искала да води разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Няма да стане, когато продължават да бъдат основен защитник на този модел и това статукво. Те трябва сами да убедят българското общество, че са престанали да бъдат този защитник. В предишния парламент се бореха да запазят всеки косъм от главата на главния прокурор", каза Христо Иванов.

Той разкритикува и презиидента Румен Радев за позицията по повод войната в Украйна.

"С думите си, че България ще бъде въвлечена във войната, ако предоставим оръжие на Украйна, Радев плаши българските граждани. По тази логика цяла Източна Европа и НАТО сега трябва да е във война с Русия. Абсурдно е", атакува Иванов държавния глава. По думите му Путин ясно е казал в последната си реч, в която обявява анексирането на украинските области, че Русия воюва срещу Запада и международния ред.

"България има нужда да модернизира своята армия. На второ място, ясно трябва да заявим къде стоим. Позицията, чрез която се опитваме да сме неутрални, ни отслабва, това ни прави най-слабото звено във веригата", смята Иванов по повод изпращането на оръжие за Украйна.