Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов заподозря, че акцията срещу криптобанката "Нексо" има за цел да попречи на формацията да получи мандата и да състави правителство.

"Целта на акцията с "Нексо" беше силно да намалее вероятността третият мандат да дойде в "Демократична България". Защо точно в този момент започна тази шумна пиар кампания - в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третия мандат? Знаят, че ние ще употребим третия мандат, за да решим проблема с прокуратурата. Изкушението да бъде спасен редник Гешев е много голямо - като стане неудобно за президента и за останалите политически сили да подкрепят нашия дневен ред за реформа на прокуратурата", заяви по Дарик радио лидерът на ДБ.

Съпредседателят на ДБ за пореден път заяви, че ако формацията му получи третия мандат, няма да го реализира, без да има консенсус за конституционна промяна на прокуратурата. "Затова някои са заинтересовани да не се стига до наш мандат", подчерта той.

Разследването на "Нексо" обаче е не само на българската прокуратура, но и на органите на реда в САЩ и Германия, заради международната география на извършените финансови престъпления.

По повод дарените суми от по 20 000 за кампанията на ДБ от няколко служители на разследваната "Нексо", лидерът на "Да, България" каза, че партията му не бяга от отговорите, които дължи, но че даренията за нея са от служители на "Нексо" като физически лица и те са декларирани. Той обаче е категоричен, че партиите, не само у нас, а и навсякъде по света нямат капацитет да разследват и правят връзки между дарителите, за да разберат дали някой друг не стои зад дадено дарение. И призова да се върне пълноценното публично финансиране на партиите, за да могат спокойно да извършват дейността си и да не зависят от други източници.

"Решението на правоохранителните органи, кога обявяват нещо при чувствителен политически момент не са невинни и не са случайни, особено в България", каза Иванов.

Той обаче предупреди, че освен, че политиците сега отново ще се намажат с кал и пера, трябва да се внимава много за ИТ бизнеса. Защото, по думите му, хората на "Нексо" у нас са работили в някакъв развоен център и са се грижили за софтуерното осигуряване на бизнес, който се развива в Америка и те нямат никаква отговорност за това, което се случва там. Но хиляди други като тях от ИТ сектора са стратегически ресурс за нашето благосъстояние, защото плащат данъци и осигуровки тук, те са реално инвеститори и ако се изнесат от страната, ще понесем огромни щети, коментира Христо Иванов.

"Разбира се, който е нарушил закона, ако е в България - в България, ако е в Америка - в Америка, да си понесе отговорността, но всички останали си правят плановете за живот и не бива да ги гоним от родината", каза Иванов.

Другото условие, според Иванов, за реализацията на кабинет на ДБ с третия мандат е той да се ползва от подкрепата на ПП. Защото това ще е все някаква количествена гаранция за прокарване на определени политики, доколкото двете формации сумарно ще имат най-голяма тежест в този фрагментиран парламент.