Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов не разкри дилемата за кандидата на формацията за президентския вот. "Когато сме готови с решението, ще го обявим", каза той по БНТ.

"Ситуацията е сложна, а ние обмисляме различни варианти. ДБ е една от малкото формации в България, които показват модела на коалициите и се взимат колективни решения", допълни съпредседателят на Демократична България. Трябва да има ясни мнозинства", каза Иванов.

По думите му трябва да се избегне ролята на кандидат-спасителите, които да заместят "Бойко, Царя, Доган, в това да концентрират много власт в себе си и след това да я превърнат в корупция".

"Нашият важен приоритет е "Демократична България" да намери начина да изпълни своята уникална мисия в българската политика - да фокусираме противопоставянето срещу всяка свръхконцентрация на власт, да вървим към това да се изгради демократично мнозинство в следващия парламент, което е около това властта да е така разпределена, че никой да няма твърде голяма сила", каза Христо Иванов.

"Ролята на "Демократична България" е да сме глас на трезвеност. ДБ е гарантът за германския модел на управление", допълни още той.

"Вървим към онази ситуация, в която никой няма да може да командва и да бъде големият", предрече той.

"Борисов приключи", смята още Христо Иванов.

Той призна, че гледа позитивно и с надежда на новата партия "Продължаваме напред", като нееднократно спомена двамата й основатели по малките им имена - Кирил и Асен. Иванов изрази очакването, че тяхната партия няма да доведе просто до преразпределение на електората, а "ще мобилизират допълнително избиратели за промяната". 

"Ние сме готови на диалог и взаимодействие, бяхме готови и за общо явяване и общи листи, за да не допуснем разделяне на демократичната общност", заяви Христо Иванов. Защо се е провалило това намерение, той коментира така: "Това е въпрос не към мен". Иванов подчерта, че ДБ няма да атакува

Помолен за коментар на заявката на Кирил Петков за десните политики с леви ефекти, лидерът на "Да, България" коментира: "Това е очевидно търсена ярка фраза, аз искам да видя програмата, защото в детайлите се крие дяволът".

"Твърде лесно влизаме в този коловоз - едни красиви думи, твърде малко акцент върху прозрачността", каза още Христо Иванов по повод "Продължаваме промяната".

И добави, че трябва "да има колективен начин на вземане на решения".

"Наистина да гарантираме ясната отговорност е нашата задача, не просто да говорим как ще раздадем едни пари, а къде ще бъдат произведени", каза още съпредседателят на ДБ.