Позицията ни винаги е била, че българската история, българската култура и българският национален интерес не са обект на търговия. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев относно отношенията между България и Република Северна Македония /РСМ/. Той отговори на въпрос, свързан с позицията на лидера на "Има такъв народ" - Слави Трифонов, който преди дни в пост във фейсбук коментира членството на РСМ в Европейския съюз /ЕС/.

Гаджев подчерта, че България следва да изпълнява позицията, изложена в декларацията на Народното събрание от 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС.

"Явно има липса на идеи как да се реши въпросът с РСМ и това води до задънена улица за правителство", смята депутатът. Той каза, че през следващите седмици от ГЕРБ-СДС ще поставят въпроси по тази тема, за да се изясни каква е позицията на правителството.

По-рано Десислава Атанасова заяви от парламентарната трибуна: "Наред с редицата кризи във вътрешнополитическия живот на страната, България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. По време на управлението на ГЕРБ беше изграден национален консенсус по тази тема, който е валиден и днес. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в международен план и оттук нататък трябва да положим необходимите усилия заедно да защитим българските национални интереси в региона. Това е огромна отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прадеди, които дадоха живота си за свободна и обединена България."

По повод новината, че кабинетът ще отзове консулът ни във Валенсия Пламен Георгиев, Гаджев посочи, че е право да управляващите да взимат тези решения. От ГЕРБ-СДС обаче отправиха критика към управляващото мнозинство заради това, че не е заявило приоритетите си в началото на новата сесия на парламента.

"Единствено опозиционните партии излязоха и обявиха своите приоритети", каза Александър Ненков. Според депутата дневният ред на парламента не отговаря на очакванията в обществото. "Кризите са много, решенията не са приоритет основно на опозицията, а на управляващите", посочи Ненков.

По време на брифинга Александър Иванов повдигна и въпроса за състоянието на язовир "Пазар дере" край Ловеч. По думите му в писмен отговор на депутатско питане бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева е изнесла информация, която не отговаря на твърденията на нейния предшественик на поста Кирил Петков относно нивата на водоема. В качеството си на служебен министър сегашният премиер посети язовира през лятото на 2021 г. и коментира изразходването на средства за ремонта му.