Българският министър на земеделието и храните е на тридневна визита в руската столица, където днес участва на кръгла маса на тема: "Развитие на търговско-икономическите отношения между България и Русия в контекста на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО)". Във форума участваха руски и български фирми.

В края на втория мандат на ГЕРБ ние ще си върнем и руските и арабските пазари, изтъкна още министърът на земеделието и храните.  По думите му салдото ще стигне поне това, което е било в средата на 80-те години.

"Всички, които позволиха да се случи загубата на тези пазари, и имат амбицията отново да управляват, да си отворят тефтерите и да видят информацията. Аз рядко говоря за политика, защото съм земеделски министър, но когато говорим за българо-руска дружба, най-добрият посланик не е господин Коцев, а са българските стоки и продукти", каза Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

Той изтъкна, че 2009 г. България е изнесла аграрни стоки на стойност 57 млн. долара. През 2011 г. - 64 млн. долара, а до средата на тази година изнесената продукция е 43 млн. долара, което означава, че до края на годината ще достигне до 80 млн. долара. Бележи се възходящ тренд и амбицията ни е той да продължи, подчерта министър Найденов.

В момента имаме невероятен стокообмен с арабските пазари. Така както сега се развива стокообменът с арабските пазари, беше преди на руския пазар, каза още той.

В момента в България тече мисия на руската фитосанитарна и ветеринарна служба за одобряване на българските предприятия за експорт. Към днешна дата 38 са одобрените български предприятия, от които 3 млекопреработвателни, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов по време на кръглата маса.
"Надяваме се след мисията, предприятията, които ще търгуват с Русия да се увеличи с 50%, прогнозира той.

От 1 януари 2013 г. стартира и проект за рекламиране на български вина в Русия и Китай, в продължение на 3 години. Стойността е 2,7 млн. евро, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.

На въпрос кога българското вино ще влезе на руския пазар, министър Найденов обясни, че съществуват определени трудности, и то не само по отношение на българското вино, което ще бъде и предмет на разговорите му с министъра на селското стопанство на Руската федерация Николай Фьородов.
„Ще поискам от моя колега - да изпрати необходимото политическо послание до по-ниските нива на администрацията, които правят невъзможно достигането на българското вино до руския пазар", уточни министър Найденов без да дава повече подробности.