Първите официални данни от местния вот вече са факт. Точно в 20 часа социологическите агенции получиха право да обявят временните си резултати от гласуването по градове.

В София очаквано ще има балотаж, но борбата между кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян и издигнатата от местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова за това кой ще се изправи срещу кандидата "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София) Васил Терзиев е голяма. Разликата между двамата към момента според екзитпола на "Алфа Рисърч" е под 2 процента в полза на Григорова.

За Васил Терзиев са гласували 37 процента от софиянци. Останалите кандидати за кмет на София получават следната подкрепа: Деян Николов, "Възраждане" - 8,3% Вили Лилков, КОД - 6% Ивайло Вълчев, ИТН - 2,8% Виолета Комитова, "Български възход" - 1,5% Карлос Контрера, ВМРО - 0,5%

Според данните на социолозите към 20 часа в София избирателната активност е била 38,7 процента.

Според първите резултати от екзитпола на Изследователски център "Тренд" Васил Терзиев печели 38,7 % от гласовете в София, а Ваня Григорова - 19,3%. Трети е Антон Хекимян, който получава 17,3% от гласовете.

В Пловдив фаворит за балотаж, според данните на "Маркет линкс", с победителя от първи тур Костадин Димитров от ГЕРБ, който получи 34,5%, е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 19,2%, а Славчо Атанасов ("Съединени за Пловдив") е трети и този път, както на вота през 2019 г.

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

Според предварителните резултати на "Тренд" в града под тепетата битката другата неделя продължават кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, който събира 33,7% от гласовете, и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

По данни на "Галъп" Димитров е с 32,1% от гласовете, Старибратов - с 22,4%.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ, който получава подкрепата на 28,5 на сто от варненци, ще се изправи на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев. Той получава 24,6 на сто от гласовете, сочат данните на "Маркет линкс". Изненадата е, че номинираният от "Възраждане" Коста Стоянов за момента е на трето място с 19,6 процента. В морската столица обаче от социолозите е отчетена по-висока избирателна активност към 17 часа - 37,8 процента. 

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

Според резултатите от екзитполовете в Бургас, Стара Загора, Кърджали, Перник и Враца битката за кметските постове приключи на първи тур. В три от четирите града с победа на кандидатите на партията на Бойко Борисов.

В морския град Димитър Николов спечели своя пети мандат, като получи подкрепата на 55,9 на сто от съгражданите си. 

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

Във Враца съпартиецът му Калин Каменов също победи още на първия тур с 68,5 процента, а в Стара Загора досегашният кмет Живко Тодоров отново спечели доверието на повече от 50 процента от гласоподавателите - той получава 51,2 на сто.

В миньорския град за досегашния градоначалник Станислав Владимиров от "Движение за просперитет на Перник" са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от екзитпола на "Тренд".

Изборите в Кърджали очаквано печели Ерол Емин Мюмюн, кандидатът на ДПС, отчитат екзитполовете от социологическа агенция "Галъп интернешънъл". Той получава 55,1%, а кандидатът на ГЕРБ Никола Чанев - 17,9 на сто. 

Освен в София, Пловдив и Варна, балотажите изглеждат сигурни и в следните областни градове: 

  • Русе - Пенчо Милков, БСП - 35% срещу Иван Иванов, ГЕРБ - 17,5 на сто

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

  • Хасково - Станислав Дечев, ГЕРБ - 42,1% срещу Николай Ставрев, независим кандидат - 22% или Георги Иванов, "Български гласъ" - 20,8%
  • Велико Търново - Даниел Панов, ГЕРБ - 42% срещу Йордан Терзийски, ПП-ДБ - 22,2%
  • Благоевград - Илко Стоянов, инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ - 32,3% срещу Методи Байкушев, ПП-ДБ - 23,8%
  • Плевен - Валентин Христов от ГЕРБ (20,4%) срещу независимия Георг Спартански (20,0%) или Чавдар Попов, също независим кандидат, който спечели доверието на 18,3%