"ДПС подкрепи президента преди 5 години на втори тур с идеята това да бъде алтернатива на модела "ГЕРБ". Ние сме имали конкретни очаквания, и то по Конституция - да бъде обединител на българската нация. Противопоставянето с цел да се продължи политическата кариера, за нас е неприемливо", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV Халил Летифов от ДПС.

Видяхме отношението на президента по време на консултациите, отбеляза той и добави, че е възможно движението да има и собствена кандидатура за държавен глава.

Предложението за 120 лева добавка за трите месеца беше на ДПС и срещна подкрепа. Тези месеци ще са едно от най-тежките предвид, че идва зимата и COVID кризата, коментира Халил Летифов за решението на депутатите за пенсиите.

За следващата година е другият бюджет, за който се надяваме, че редовен кабинет ще успее да изготви, добави той.

"Първото обвинение, което ДПС получи, е че това е наддаване и надцакване. Това си беше нормална парламентарна процедура. Това не бяха пари раздавани от джипката, а се направи по реда, какъвто трябва да бъде според Конституцията и законите на страната", каза още Летифов.

Според него мярка е изпълнима, парите ще стигнат по закон до всички български пенсионери и актуализацията на пенсиите може да се случи след това, за да не се товари допълнително бюджета.

Прокламациите, които бяха, че е "избушен" и "издънен" бюджетът, днес вече не ги чуваме, припомни той.

Халил Летифов коментира и размяната на реплики и обиди между депутати в пленарна зала. "За съжаление това е част от парламентарния пейзаж, който не помага за издигане на авторитета на институцията", отбеляза той.

Според него до излъчването на редовно правителство не се стигнало по няколко причини. "Първо трябваше да се гледа общото - клехме се и по време на кампанията, че ще рестартираме държавността, че ще намерим подход да развием икономиката си", посочи Летифов.

"Този реваншизъм, на който станахме свидетели, не работи нито за институцията, нито за държавността, нито за резултатите от нашата работа", коментира още депутатът.

"Клетвите "Ние с този няма да работим" доведоха до два провалени парламента", посочи той. Според него първата причина да няма редовно правителство е липсата на диалог. Втората е, че така наречените нови партии са отказали да водят този диалог.

"Ако искаме да възстановим парламентаризма, не трябва някой да бъде натикан в ъгъла. Грешките трябва да се посочват, както сме правили 12 години по време на управлението на ГЕРБ. Какъв е смисълът този модел да са въплъти отново, само че с обратен знак", попита Халил Летифов.

"В крайна сметка резултати трябва да има - ясна програма, икономическо развитие, увеличаване на пенсиите, добра среда за правене на бизнес. Всичко това е под въпрос, кризата вече е и политическа, и ако не намерим общ език по тези важни теми, 47-ят парламент може би ще бъде същият", каза депутатът от ДПС.