Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви, че към момента държавата съдейства да се приберат всички сънародници, озовали се в Израел за краткосрочно пребиваване, но не и за онези, които имат израелско гражданство. Той обясни, че ЕК не е обявила евакуация на европейски граждани от страната.

"Ние сме готови във всеки един момент, когато се наложи, да изпълним извънредни полети и да помогнем на всеки един, който иска да се прибере обратно в България", каза Гвоздейков по повод на ситуацията в Близкия Изток.

"Процесите по извършване на полета са в комуникация и синхрон с Министерството на външните работи, защото има строго определени правила, включително от Европейската комисия", обясни министърът.

"Към момента няма обявена евакуация на европейски граждани от Израел. Затова ние помагаме на хората, които са отишли там краткосрочно и нямат възможност да се приберат поради това, че някои от авиокомпаниите не изпълняват полетите си", обясни той, цитиран от БТА.

"Гражданите, които имат постоянно пребиваване в Израел, си остават там, защото няма такава ситуация на евакуация на всички граждани", каза още той.

До този момент България евакуира свои граждани с три полета. Бяха извършени два полета до Тел Авив с правителствения самолет "Еърбъс" и един евакуационен полет със самолет на частна компания, със съдействието на Външно министерство.

По-рано от МВнР уточниха, че по данни на посолството ни в Тел Авив, летище "Бен Гурион" продължава да работи с ограничен капацитет и различни авиокомпании изпълняват част от редовните си полети до други държави.

Дирекция "Ситуационен център" към МВнР и Посолството на Република България в Тел Авив изготвят списък на желаещите да бъдат изведени от Израел български граждани, който ще бъде ползван при евентуален бъдещ полет от страната.

Министър Гвоздейков коментира темата по време на инспекция на новоизградения участък от Драгоман до Калотина на автомагистрала "Европа".