"Трябва да нямаш никакво усещане за чест, достойнство и национална отговорност, 5 минути след гласуването на вот на недоверие за провал в националната сигурност и отбрана, да внесеш за обсъждане да се предостави на чужда държава поредната порция военна техника, от малкото останала в България. За пореден път предадохте националните интереси на държавата". Това заяви народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна днес.

"Една седмица от сглобката не можете да се разберете за вота на недоверие и правите различни договорки по манастири, полета и не знам какви други тайни ъгли. Спрете се!", реагира социалистът.

По думите му живеем в страна на абсурдите. "В Комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и национална сигурност. В парламента предполагам, че почти половината от мъжете не сте ходили в казарма, не сте виждали на живо автомат, може би най-сложния уред, който сте държали в ръцете си е джой-стика на военна електронна игра. Но се подписвате мъжката под всички документи, свързани с националната сигурност. Или това, че сте спасявали на 8 хиляди метра човешки живот, ви дава право да говорите за национална сигурност", обърна се към управляващото мнозинство Борислав Гуцанов.

"Когато погледнеш нагоре - виждаш дъното, дотам ни докарахте с това управление. Срамна и позорна за държавата сглобка", заяви социалистът и аргументира призива се да не се предоставя въоръжение, посочвайки цифри за състоянието на Българската армия:

"34 години говорите, че правите модернизация на Българската армия - за 34 години от над 110-хилядна армия, в момента сме под 20 хиляди. И то, неокомплектована армия, заедно със служителите. Давате ли си сметка? Имали сме 44 хиляди хеликоптера - в момента се броят на пръстите на едната ръка. 220 изтребителя - в момента нямаме и 8 такива. Чакаме ги да пристигнат пета година, след като вече сме платили 2.2 милиарда. Платихме и вторите, което прави сумарно 5 милиарда", посочи Борислав Гуцанов.

"2400 танка - в момента няма и 10 процента. 800 БТР-а, в момента искате да дадете, да подарите 100 БТР-а, вместо да бъдат използвани за нашата армия. 1000 МТЛБ-та - какво е останало днес на въоръжение? Три армии, 12 ракетни дивизиона, дивизион "Подводни лодки", 10-а бригада "Торпедни ракетни катери", над 100 военни спомагателни кораби? Кое остана от всичко това? От тази модернизация, която правите 34 години, безсрамно крадейки от Българската армия и като се облагодетелствате за сметка на българската държава и сигурност", посочи още аргументи народният представител от "БСП за България".

"За да стигнем дотам, днес да искате да се подари военна техника, като само преди 1 седмица гласувахте в тази зала да закупим подобни на тези машини, горе-долу на същата възраст - американските страйкъри. Като там дори нямаше подадена оферта, но МО слугинажки си сложи наколенките и поиска с писмо да ни дадат оферта. При положение, че имахме по-добри оферти. И ще подчертая - Народното събрание през 2018 г., когато ГЕРБ са били отново на власт, е гласувало да се закупят такива машини за българската пехота за 1.2 милиарда. Как така Министерски съвет сега, на подпис, дори без да се събере и обсъди - гласува за 1.370 млрд., но вече долара? Два пъти повече пари от това, което е решило Народното събрание. За едни машини, които са почти на 40 години, набори на това, което вие в момента подарявате", посочи социалистът.

Борислав Гуцанов призова управляващата сглобка да оттегли предложението си за предоставяне на въоръжение на Украйна: "Да не се чувствате национални предатели и да се срамувате от решенията си след години - спрете се! И помислете за България, бъдете български народни представители, а не чужди!", коментира Борислав Гуцанов от БСП.