Александър Чирва - командир на големия десантен кораб от руския Черноморски флот "Цезар Куников", е загинал по време на специалната операция в Украйна, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение в "Телеграм" на губернатора на Севастопол Михаил Развожаев.

"Днес се сбогуваме със севастополеца Александър Григориевич Чирва. Командир на големия десантен кораб "Цезар Куников" от 197-а десантна бригада на Черноморския флот, капитан 3-ти ранг", се казва в съобщението. В него се уточнява, че Чирва е починал от рани, получени в сражения срещу неонацисти в Украйна. "Неговата храброст, професионализъм и опит спасиха живота на членовете на екипажа", отбеляза Развожаев.

Харков отново под обстрел, има трима загинали

Най-малко трима души загинаха при нов руски обстрел на североизточния украински град Харков, съобщиха местните власти, ден след като при обстрел на града загинаха други шестима души, предаде Франс прес.

Според местната прокуратура снаряд, паднал малко преди обяд върху детска площадка в жилищен комплекс, е причинил смъртта на мъж и жена и е нанесъл щети на сгради. Виктор Забаща, директор на център за спешна медицинска помощ, съобщи пред медиите, че при обстрел на център за разпределяне на хуманитарна помощ днес е загинал един човек, а шестима са били ранени.

Сутринта в Харков са били чути серия от експлозии.

По данни, предоставени от канцеларията на губернатора, при обстрела на града вчера са загинали шестима и са били ранени 24 души. Още трима за загинали при обстрел в района.

Харков е вторият по големина град в Украйна с близо 1,5 милиона жители преди началото на войната. Градът стана свидетел на ожесточени боеве в продължение на дни, но остава под контрола на украинските сили.

Отвлеченият кмет на Мелитопол описа тежките разпити, на които е бил подложен

Кметът на украинския град Мелитопол Иван Фьодоров описа в интервю тежките разпити, на които е бил подложен от пленилите го руски войници в продължение на шест дни миналия месец, преди да бъде освободен. В интервюто за Ройтерс и в. "Месаджеро", дадено вчера в Рим, кметът на Мелитопол, който сега е под руски контрол, разказва, че през тези "страшни шест дни" е осъзнал, че за похитителите неговият живот и животът на цивилните "не струват нищо".

Фьодоров беше отвлечен на 11 март, след като руските сили превзеха Мелитопол. В интервюто той казва, че те дошли посред нощ при него с 5 до 7 войници и в продължение на четири-пет часа водили "тежък диалог". "Те искаха да послужа за пример какво би станало, ако не се съгласим с това, което искат руснаците".

По думите му руските войници са очаквали, че ще бъдат приветствани, "но те не бяха и затова руснаците бяха много, много гневни". Фьодоров, който е в постоянен контакт със съгражданите си, казва, че сега в града му няма храна, няма аптеки, половината от сградите са разрушени, а "повече от 200 човека са отвлечени". Той обяснява, че е поканил папа Франциск в Украйна с надежда, че той ще съумее да спре войната. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също и поканил папата, като му е обещал гаранции за сигурност.

Пред Ройтерс и италианския вестник кметът на Мелитопол подчертава, че му е оказвана само психологически, но не и физически натиск от руските войници.

Путин даде почетно звание на военна част, обвинявана от Украйна в участие в издевателства в Буча

Руският президент Владимир Путин определи като образцови действията на 64-а отделна мотострелкова бригада и ѝ даде почетното звание "гвардейска", след като Украйна обвини същата военна част, че е участвала в издевателства над цивилни в град Буча, близо до Киев, предаде Франс прес.

Кремъл съобщи, че Путин е подписал указ, даващ на бригадата почетното звание "гвардейска". Според текста на указа основание за това са "героизма и упорството, решителността и мъжеството", проявени от военнослужещите.

Почетното звание "гвардейска" е "висока чест и признание за особени заслуги, масов героизъм и решителност, проявени при защитата на Отечеството, отстояването на суверенитета и националните интереси на Русия", подчертал е руският президент, цитиран от ТАСС.

"Умелите и решителни действия на целия личен състав (на бригадата) по време на специалната военна операция в Украйна са образец за изпълнение на воинския дълг, смелост, решителност и висок професионализъм", се казва в обръщение на Путин към военнослужещите.

Кремъл не уточнява къде се намира в момента бригадата, нито каква е мисията й.

Украйна обвини руската армия, и конкретно 64-а мотострелкова бригада, за избиването на цивилни в Буча, установено след изтеглянето на руските военни на 30 март. Москва отрича тези твърдения и обвинява украинските власти и западните медии в инсценировка на убийствата, или украинските сили, че са го извършили, за да обвинят Русия.

Междувременно битките в мариуполския завод "Азовстал" продължават, след като представителите на групировката "Азов" отхвърлиха руския призив да се предадат.