Кметът Васил Терзиев орязва с 50% парите за здраве и нови детски ясли в София. Това се посочва в позиция на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), изпратена до медиите.

В информацията се отбелязва, че общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев и д-р Антон Койчев днес на заседание на здравната комисия в СОС са предупредили за безпрецедентно орязване на инвестициите за строителство на детски ясли и купуване на нова модерна апаратура и медицинско оборудване в проекта за Бюджет 2024 г., предложен от Васил Терзиев. Те изразяват несъгласието си с тази "икономия" от здравето на софиянци и грижата за най-малките.

По думите на Георги Георгиев бюджетът за инвестициите в строителство на детски ясли, закупуване на оборудване и ремонти в общинските болници е намален от 17.88 млн. лв. на 10.56 млн. лева. Георгиев допълва още, че Васил Терзиев не предлага да построи нито една нова сграда за ясла, а само да довърши осемте постройки от бюджета за 2023 г., повечето от които са на финалната права.

Според Антон Койчев е много притеснително и намалението с над 20% на парите за ремонти на остарелия сграден фонд на болниците. От екипа на кмета предлагат от 4.1 млн. лева за 2023 г., тези разходи да бъдат намалени с 800 000 лева и да станат 3.28 млн. лв. за 2024 г., обясни Койчев.

"Неприемливо е да намаляват от 13.8 на 7.3 млн. лева парите за нови дълготрайни материални активи - нови сгради на ясли, нова апаратура за лекари и медицински персонал. Говорим за нужни операционни маси, ехографи, скенери и други, без които не можем да работим", смята Койчев.

В позицията се посочва още, че Георгиев и Койчев са изпратили искания до директорите на всички общински здравни заведения за актуалните им нужди от жизненоважна медицинска техника, като заявките са за над 9 млн. лева и ще останат извън бюджета.

Днес пред журналисти общинският съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев посочи, че за първи път в бюджета на София, по предложение на тяхната група, има отделени средства за довършването на паркинга при метростанция "Сливница".