Не смятах да взимам думата, но в един момент чух да се говорят лъжи от министър-председателя. Понеже аз от две седмици слушам лъжи по мой адрес си нося една папка с документи. За всяка лъжа от Кирил Петков и Асен Василев днес си нося документ, за да отговоря. Това заяви по време на дебатите по вота за недоверие министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов. 

По въпроса за "възмутителните" обществени поръчки в МРРБ, както ги нарече премиерът, министърът попита защо само за това ведомство важи изискването за най-ниска цена. 

"Аз си направих труда да извадя за министерствата обществените поръчки и с какви условия те са ги прокарали. Няма нито една структура, която да е заложила на най-ниска цена като единствен критерий. При повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка", заяви Караджов. 

Регионалният министър сравни отношението към ведомствата, управлявани от министри на ИТН в сравнение с тези, управлявани от кадри на ПП, като идеологията на Хитлер и Гьобелс за висша и низша класа. В този момент от ложата на министрите дойде реплика, а Гроздан Караджов отвърна - "ще слушате сега, щом дърпате лъва за опашката".

"Двойният стандарт сложи прът в колелата на коалицията. Отношението към ИТН като към трето качество хора, доведе до този срив. Неведнъж съм ви го казвал в очите. Когато говорим за него бих искал да му чуете добре - много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не е така, когато става дума за ведомствата, управлявани от "Продължаваме промяната", категоричен бе Гроздан Караджов.

Той не спря дотук и разкри, че Кирил Петков нарекъл президента "онзи в отсрещната сграда" и не искал негов служебен кабинет да се разплаща с пътните фирми.

"Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него (Петков). Във вашия кабинет Вие ми казахте: "Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища? Не е, защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда (б.а.- Румен Радев в Президенството ) да се разплаща с фирмите", каза от трибуната Караджов.

"Ето това е истината за вашия прословут контрол и корупция в МРРБ и защо беше този театър в НС - защото ви е страх от служебен кабинет. Мен не ме е страх, нека да ме проверят от горе до долу, да не би вас да ви е страх?", запита Караджов.

 

 

Премиерът Кирил Петков отговори, че настоящото правителство може да стане стабилно само с няколко хода.

"Първи ход - плащаме 3,9 милиарда лева на г-н Караджов с неговата оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за Северна Македония. Втора стъпка - няма да разследваме Бойко Борисов - дясната страна в парламента млъква. А отляво от БСП и ДПС - единственото, за което не трябва да се говори е за "Магнитски" - - там е големият страх. Когато попитах Слави Трифонов - защо 40 процента, а не 20 или 10, той ми отговори, че нямам проблем с Гроздан Караджов, а с него, защото регионалният министър е просто един брокер", заключи министър-председателят. 

Регионалният министър го репликира, че нито той, нито "Има такъв народ" са брокер на пътно-строителните фирми, а това са самите "Продължаваме промяната" още от лятото на 2021 г.