Премиерът Кирил Петков е разпоредил магистрала "Хемус" да се довърши от същите фирми, за които вътрешният министър Бойко Рашков каза, че са крали пари. Това заяви в студиото на БНТ регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

Той показа писмото, изпратено след среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ "Хемус". 

"Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала", който важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори след частична индексация, без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ", каза Караджов.

Снимка: БНТ

Той повтори, че поводът за скандала в Министерския съвет в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието.

"Това очевидно по-късно през деня преляло чашата на ръководството на ИТН, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи", коментира Караджов.

"Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и абсолютно неуважение на правилата и на партньорите в коалицията", обобщи той за раздора, довел до излизането на ИТН от коалицията на власт. 

Караджов потвърди, че ИТН ще подкрепят социалните части на бюджета - за пенсии, за уязвими групи и за намаляването на цените на горивата.

Той коментира и писмото, разпространено от ПП относно поисканите допълнителни милиарди за бюджета на регионалното министерство.

"В писмото, което така беше зарадвало депутатите от "Промяната", се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на Министерския съвет. В жълтото е "съгласува бюджета". Никой никога не е поставял условия, а отдолу е записано защо има нужда от тези пари."

"Хващаме се за думата и това е дребнавост - ама искал ли ги е, не ги ли е искал. Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описал всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях.

Парите не само не са изненадващи, ами са били обсъждани с министъра на финансите, подчерта той.

През януари и февруари средствата за "Хемус", независимо дали са по закона за обществени или инхаус поръчки, са били на нула, с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията обеща половин милиард за българските общини."

"Една от лъжите, която се тиражира е, че съм искал да налея пари в крадливите филми, които строят по инхаус договори", коментира Караджов.

"Не съм платил нито една стотника по договори за инхаус. Второ - на 31 януари съм изпратил писмо до министър-председателя, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел за какво става въпрос."