Народното събрание гласува новия състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Юлия Ненкова бе предложена от ГЕРБ. Тя е настоящ заместник-кмет на Столична община с ресор „Законност, координация и контрол”, а от 2010 година до сега е и председател на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. За нея гласуваха 137 депутати, 1 беше против, а 10 се въздържаха.

Във връзка със ситуацията на пазара на горивата у нас, Юлия Ненкова предположи, че вероятно става въпрос за картел, но поиска време да се запознае със ситуацията.

Тя не вижда конфликт на интереси заради избора й за председател на КЗК защото е майка на народния представител от ГЕРБ Александър Ненков. Няма законова пречка, ние не сме в йерархична зависимост, обясни Ненкова.

Аз съм човек, който спазва закона и това е мой приоритет винаги. Ще има дисциплина, ред и законност, каза новият шеф на КЗК веднага след избора.

Юлия Ненкова ще поиска Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят какво е финансовото състояние на КЗК.

Останалите в КЗК

Зам.-председателят Димитър Кюмюрджиев бе предложен от Патриотичния фронт. Той е юрист с опит в прилагането на антитръстовото законодателство, а в периода 1997-2003 година е бил член на КЗК. За него гласуваха 140 депутати, против нямаше, а 12 се въздържаха.

За членове на Комисията бяха избрани: Анна Янева, предложена от БСП, Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ; Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок; Красимир Зафиров, предложен от партия Българския демократичен център и Пламен Киров, предложен от ДПС.

Останалите кандидати не събраха нужните гласове.

Най разгорещени бяха дебатите около предложението на депутата от РБ Мартин Димитров за член на КЗК да бъде избран Георги Ганев, издигнат от Фондация „Център за либерални стратегии". Димитров представи Ганев като добър икономист, специалист по иконометрия, какъвто бил нужен на КЗК, за да доказва картели. Предложението обаче бе отхвърлено.

РБ: Симбиоза между ГЕРБ, БСП и ДПС

Новата Комисия за защита на конкуренцията на практика беше избрана в пълна симбиоза между ГЕРБ, БСП и ДПС и това ни прави изключително скептични относно нейната бъдеща работа, заяви по-късно пред журналисти Мартин Димитров след избора на ново ръководство и членове на КЗК.

Ние сме изключително обезпокоени какво ще стане с разследването за картел на пазара на горивата, каза Димитров и допълни, че са притеснени дали то ще бъде доведено до добър резултат. Скептицизмът започва сериозно да надделява, каза той, цитиран от БТА.

Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев подчерта, че това е втората комисия, която се избира от същото мнозинство - ГЕРБ, ДПС и БСП. Предишната, по време на първия мандат на Бойко Борисов, беше избрана от същото мнозинство и всички знаем какви са резултатите - катастрофални в двете сфери - обществените поръчки и борбата с картелите и монополите, коментира той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов опита да защити гласуваните и одобрени предложения с думите, че всички кандидати са разглеждани на професионален принцип, а не дали са представители на дадена политическа сила.