"Президентът и ние не можем да прекратим отношенията между институциите", с тези думи финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти в Народното събрание заявеното от Румен Радев оттегляне на доверие към правителството.

"Не приемам такова изявление от президента, такова изявление приемам от Румен Радев. Затова всички взаимоотношения между Министерския съвет и президентството би следвало да продължат във вида, в който са били досега. А политическите оценки на участник в политическия живот са си негово лично право. Изявлението е емоционална реакция на Румен Радев, защото в Конституцията подобна преценка на българския президент не съществува. Личната вражда между двама човека не може да наруши рамките на Конституцията", каза още Горанов.

На уточняващ въпрос, той отговори: "Единият гонен, а другият без доверие, и така...".

Министърът увери, че ще продължи институционално да участвам във всички формати на българския президент, като подчерта, че  "емоционалните реакции на политика Радев са негово право".

"Хипотеза сваляне на доверие е лична емоционална реакция", допълни Горанов.

Запитан дали носи отговорност и дали е знаел за неплатени 500 милиона данъци от хазарт, за които прокуратурата обвинява бизнесмена Васил Божков, той отвърна:

"Ако се установи лична моя вина или компетентност по закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговорност. Ако съм знаел, не бих го допуснал".

По повод искането на "Воля" за референдум за еврото финансовият министър обясни, че съпротивата срещу въвеждането на еврото ще се развива като драматургия в обществото от много хора, които искат да попречат на България да затвърди геополитическия си избор. Чрез този дебат ще се опитат да прекратят по-задълбочената интеграция на България към институциите на Европа.

"Но ние ще продължим с усилията си в тази посока, за да не сме държава на втора скорост и това трябва да приключи веднъж завинаги чрез еврото", допълни Горанов.