Нов мандат за настоящите президент и вицепрезидент или пък нови президент и вицепрезидент на "Дондуков 2"? Този въпрос получи своя отговор тази вечер, след балотажа между кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и проф. Анастас Герджиков-Невяна Митева. 

Какво означава за страната ни изборът от тази вечер и с какви предизвикателства ще бъде изпълнен новият петгодишен мандат на българския президент? Отговорите потърсихме в извънредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев. 

Гостуваха ни журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов. 

Тук може да гледате видеото

Миналата неделя излязохме за трети път тази година, за да кажем кой трябва ни да представлява в 47-ото Народно събрание. Преди това два поредни пъти изборът ни не доведе до успех - партиите и коалициите, на които гласувахме доверие, не намериха общ език, за да съставят мнозинство, което от своя страна да преведе страната през няколко кризи. 

Това наложи и поредните избори - на 14 ноември, а те бяха обединени с редовния президентски вот, за да спестим на хазната поне харч за две отделни дати. Така суверенът, или по-скоро една малка част от него (40.50%), избра измежду 28 партии и коалиции, седем да съставляват следващото Народно събрание - "Продължаваме промяната" - 25.67%, ГЕРБ-СДС с 22.74%, ДПС - 13.00%, БСП за България - 10.21%, "Има такъв народ" 9.52%, "Демократична България" с 6.37% и "Възраждане" - 4.86%. Засега надеждите са за мнозинство, което поне за година да поеме управленския рул. 

А от 23 двойки, борещи се за "Дондуков" 2, до финалната права стигнаха издигнатите от инициативни комитети Румен Радев и Илияна Йотова с 49.42% доверие, и Анастас Герджиков и Невяна Митева с 22.83% подкрепа от избирателите. Какво значение ще окаже избраната двойка в съставянето на кабинет предстои да разберем.