Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БГНЕС. 1 847 338 избиратели са гласували до момента. Най-високата активност до момента е в Смолян-32,69%.

За частичните местни избори за кмет в „Младост“ изборната активност е 28.24% или 25 081 от 88 813, които имат право на вот.

Избирателната активност в страната на първи тур на президентски избори на 6 ноември към 13.00 часа беше 26.20%.

На балотажа на последните президентски избори, който се проведе на 30 октомври 2011г., към 13.00 часа избирателната активност бе 26.73%.

Към 13.00 часа в ЦИК са постъпили 42 жалби и сигнали, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия. 21 от тези сигнали и жалби са за нарушения в различни СИК, а седем са за нарушения на правото на глас на избиратели.

За нарушения на член 205 на Изборния кодекс има 12 сигнала. Това е разпоредбата, която забранява огласяване на допитвания по повод гласуването преди края на изборния ден. Сигналите са свързани с това, че доставчици на медийни услуги публикуват данни, което е недопустимо, каза Нейкова.


ЦИК вече е постановила четири решения, които могат да бъдат намерени на страницата на ЦИК за нарушения на тази разпоредба.

*Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.

Прогнозни резултати от днешния вот можете да следите на страницата на Дир.бг във Фейсбук през целия ден.