Главният прокурор на България Иван Гешев внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на В.Г., кандидат за депутат в изборите за Народно събрание, съобщиха от държавното обвинение.

Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с образувано на 2 септември т.г. досъдебно производство.

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че в същия ден около 15.35 часа на ул. "Д.Кавалджиев" в град Сливен 62-годишният кандидат за народен представител е управлявал лек автомобил "Нисан" след употреба на метамфетамин. Проверката на униформените установила още, че регистрационните табели на колата са издадени за друго моторно превозно средство.

Извършени са разпити на свидетели, изготвена е съдебно-химикотоксикологична (токсикохимична) експертиза, проведени са и други действия по разследването, приложени са писмени доказателствени материали.

Наблюдаващият прокурор от СГП е оценил събраните в хода на разследването доказателства като достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на В.Г.

Като кандидат за народен представител В. Г. е "лице с имунитет" и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Кандидат-депутатът е водачът на листата на "Атака" в града под Сините камъни Веселин Георгиев, известен с прякора си Лъва. Ден, след като информацията е оповестена в бюлетина на Областната дирекция на полицията в Сливен, Георгиев заявява пред местния сайт "Сливен Прес", че случилото се е политическа поръчка и той не употребява наркотици. 

"Колата беше на майка ми. Стои от години и в петък (2 септември - бел.ред) реших да отида и да я бракувам. Намерих някакви номера, които и сложих. Карах към КАТ, но по пътя ме спряха. Обясних на полицаите къде и защо съм тръгнал. Те ми казаха, че трябвало да ида с тях да ми вземат проби за алкохол и наркотици. Съгласих се, тъй като много рядко пия даже бира и никога не съм взимал каквито и да било наркотици. Затова и нямах никакви съмнения и отидохме в полицията. Тестът за алкохол беше отрицателен, но този за наркотици ми казаха, че е положителен. Не знам за какво точно, тъй като не разбирам от такива неща", обяснява на 6 септември Георгиев.