Световният ред се разпада, заяви днес председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че седмица преди началото на тазгодишното издание на авторитетния форум, с това предупреждение, Ишингер не е допринесъл за успокояване на опасенията за нарастваща глобална несигурност.

Представата за световен ред, основан на общи правила и подредена глобална структура, едва ли може да бъде запазена, каза германският дипломат ветеран в Мюнхен. Той прогнозира, че съперничеството между свръхсилите ще придобие по-ясно очертание в бъдеще.

Ишингер изрази съжаление за прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия. Това е "трагедия за европейската структура за сигурност" и събитие със сериозни последици, каза той.

Съществува също опасност други споразумения между САЩ и Русия в областта на разоръжаването да бъдат блокирани.

Съединените щати първи се оттеглиха от датиращия от 1987 г. договор миналата седмица, а Русия отговори с аналогична мярка. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на споразумението.

Решението на френския президент Еманюел Макрон да не участва в Мюнхенската конференция, според Ишингер, очевидно се дължи на вътрешнополитически причини.

Отказът на Макрон, получен в Мюнхен преди седмица, няма нищо общо със спорните въпроси между Германия и Франция като газопровода "Северен поток - 2", отбеляза той.

"Разбирам, че е трябвало да подреди отново приоритетите си", каза Ишингер, имайки предвид политическата криза с протестното движение на "жълтите жилетки".

Мюнхенската конференция по сигурността, насрочена за 15-17 февруари, е най-големият експертен форум по политиката за сигурност в света. Тази година в нея се очаква да участват близо 100 министри и 40 държавни глави.

Сред ораторите ще бъдат германският канцлер Ангела Меркел и американският вицепрезидент Майк Пенс. Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, която е политически съперник на президента Доналд Тръмп, също се очаква да вземе участие във форума.