Германия експулсира служител на посолството на Русия в Берлин като ответна мярка на експулсирането миналата седмица от Москва на германски дипломат, съобщи днес външното ведомство на ФРГ, предаде Ройтерс.

Външното министерство днес обяви за персона нон грата служител на руското посолство в Берлин, съобщи ведомството в изявление.

Русия експулсира няколко дипломати на ЕС, включително един от германското посолство. "Това решение не беше оправдано по никакъв начин", се казва в съобщението.

Москва каза, че изгонените дипломати са участвали в демонстрация в подкрепа на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, но Германия оспори това.

Германският дипломат просто е изпълнявал по законен начин задача да съобщи как се развиват нещата на място, се посочва в съобщението.

Швеция уведоми Русия, че от лице от персонала на руското посолство ще бъде поискано да напусне Швеция, след като миналия петък шведски дипломат беше експулсиран от Русия.

"Това е ясен отговор на неприемливото решение да бъде изгонен шведски дипломат, който просто е изпълнявал задълженията си", написа днес в Туитър външната министърка Ан Линде.

Полша поиска от служител в руското консулство в западния град Познан да напусне в отговор на експулсирането в петък на полски дипломат от Русия, обяви външното ведомство в Туитър.

Външното министерство реши днес, в съответствие с принципа на реципрочност и съгласувано с Германия и Швеция, да обяви служител на генералното консулство на Русия в Познан за персона нон грата, съобщи ведомството.

Експулсираният полски дипломат беше обвинен, че е участвал в протестите срещу ареста на Навални.