Затегната е сигурността на гарите и летищата, където патрулират тежко въоръжени полицаи в бронежилетки. Ал Кайда разпространи наскоро видеозапис, в който отправи преки заплахи към Германия, посочи вчера Държавният департамент на САЩ, съветвайки американците да бъдат много бдителни, особено на обществени места, и да не се набиват на очи.
Два ислямистки видеозаписа се появиха в последните дни в интернет, като единият съдържаше конкретна заплаха за Германия в случай на преизбиране на канцлера консерватор Ангела Меркел в неделя, което е много вероятно. Във видеото познат на германските служби за сигурност германец от марокански произход и предполагаем член на Ал Кайда обещава на Берлин "болезнено събуждане", ако Германия упорства да запази своите 4200 войници в Афганистан.
Мъжът съветва "събратята си" да се въздържат да пътуват и да пазят децата си в течение на две седмици след изборите. Вътрешното министерство обяви, че се отнася сериозно към заплахите. Тази година към Германия, която официално фигурира сред мишените на Ал Кайда, бяха отправени многократни терористични заплахи. Повечето от видеозаписите осъждаха открито ангажимента на Бундесвера в Афганистан.
Най-новото послание обаче е особено обезпокоително, тъй като за първи път се назовава времева рамка за извършване на атентат, отбеляза за АФП експертът по тероризма Гуидо Щайнберг. Вестник "Билд" писа вчера за сведения на американски източници, според които терористи може да се опитат да взривят самолет над Франкфурт или друг голям германски град с помощта на ракета земя-въздух.
Източник от силите за сигурност каза за АФП, че няма информацията от американските служби за сигурност в тази посока. Няма причина да се поддаваме на паника, заяви говорителят на германското вътрешно министерство Щефан Парис. Съществува абстрактна опасност, което се потвърждава и от получените от нас видеоматериали със заплахи. Приемаме ситуацията сериозно и властите правят всичко по силите си, добави той. Неотдавна симпатизанти на Ал Кайда са обсъждали в интернет форуми предстоящ "германски 11 септември", съобщи електронното издание на сп. "Шпигел".
Ал Кайда активно набира членове в Германия както чрез интернет, така и на място. Бойците - сред които приели исляма германци или млади турци - организацията обучава в лагери в Пакистан, след което ги връща в Германия. Шейсетина германски джихадисти вече са се върнали в страната, а още около 30 все още се обучават, смята Берлин.