Отсега е очевидно, че двойката Радев-Йотова печели с голяма преднина. Честито на победителите - всички се надяваме, че за доброто на целия народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози. Това заяви в първия си коментар след изборите проф. Анастас Герджиков, който загуби балотажа от досегашния президент Румен Радев. Той благодари на всички граждани. 

Целият държавен апарат работеше за действащия президент. Вътрешният министър се занимаваше направо да бъде говорител на целия предизборен щаб, посочи проф. Герджиков.

Той определи като "инсинуация" проверката на властите в СУ само броени дни преди днешния балотаж.

"Два часа, след като е започнала проверката, моите колеги са предали стотици документи, които опровергават неговите твърдения. Това беше инсинуация преди деня на размисъл. Въпреки всичко, това, което направихме имаше резултат - повлияхме значително за промяна на политическото поведение", заяви още той.

Ние повлияхме значително за промяна на политическия стил и поведение, заяви още проф. Герджиков.

Няма как сега всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, отново да започнат с разделителните линии, допълни той.

Смятам, че всички, които гласувахте за нас и на които благодаря, тези няколкостотин хиляди гласа, няма да останат напразни, каза още проф. Герджиков. Да се надяваме, че тези, които ни подкрепят, ще намерят представителство и занапред. 

Няма как сега всички, които разбраха, че обединението е правилната посока, отново да започнат с разделителните линии, допълни той.

"През цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили, непрестанно, в продължение на 40 дни повтаряха само едно: "Вие сте свързани с дадени партии и дадени хора". Това не е истински дебат", добави кандидат-президентът.

Основната вина, че не получихме по-добър резултат, е наша, призна още проф. Герфжиков. Според него проблемът е, че хората вече не вярват на никого.

Герджиков заяви, че няма да поеме по пътя на политиката, а ще се върне в университета.