ГЕРБ поиска изслушване на вътрешния министър и на шефа на ДАНС за заловения с червена бюлетина и обявен от Великобритания за терорист Дейвид Бодил в село Любеново. От партията изразиха изумлението си, че цял месец държавата не знае за присъствието му у нас, и се загрижиха за сигурността на депутатката от ДБ Албена Симеонова, която се познавала по съседски с англичанина и му помагала да се установи у нас.

В декларация от трибуната Георг Георгиев настоя от ДБ и тяхната депутатка, контактувала с терориста в селото, да обяснят дали тя е застрашена и трябва да бъде защитена, или пък се налага да отиде на разпит. 

"Идва едно английско симпатично момче в България, за 30 дни успява да се устрои, успява да си купи оръжие и боеприпаси. Това не става така, да дойдат тук и председателят на ДАНС и министърът на вътрешните работи", заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

"Когато един терорист, издирван с червена бюлетина, на него му помага депутат, за да се устрои, това се нарича вербовка на агент за влияние. Защото, когато си с червена бюлетина, в която и администрация да влезеш, няма как да не светнеш", заяви Манев. И добави: "Ако няма депутат, който да те регистрира, няма как да стане", по повод признанието на Симеонова, че е съдействала на чужденеца да оправи адресната си регистрация. Манев припомни, че властите пропуснаха през същото село и самолета, който кацна там преди време, като премина през три държави.

"Повече от месец, в който се чудим къде са били българските служби и МВР, за да го остави да се разхожда необозпокояван в нашата държава, до него необезопасен достъп е имал наш колега, народен представител", каза в Георг Георгиев по адрес на Албена Симеонова. И изрази опасение за живота и здравето й, понеже "тази наша колега е била заблудена до такава степен, че в медиите го нарича нормален човек". 

Депутатът от ГЕРБ изрази учудването си, че в партия, в която има бивши представители на службите, "не са могли да предупредят тази своя колега, да й кажат - "пази се, там има терорист, той евентуално се укрива в твоя двор", заяви Георгиев, като спомена името на Атанас Атанасов.

"Отчитаме дълбок пробив в сигурността в най-чистата, най-добрата партия, макар и малката, в която не бихме и могли да си помислим, че нейните членове може да са замесени в някаква нелегална дейност", заключи по адрес на ДСБ Георгиев.

"Можем да бъдем въвлечени в нещо не толкова красиво. Тази партия винаги е била водена от добрината си, от грижата си за околната среда, дори тук доброто е било водещо", коментира той по повод биопроизводството, което развива в плевенското село представителката на ДБ. "Ако в такава партия може да влязат подобни елементи, то не знам какво би могло да се случи в партия, в която нейни представители са в бизнес сътрудничество с РФ. Ако в ДБ има такива хора, какво остава за ПП", отбеляза още депутатът от ГЕРБ. Самата Албена Симеонова е представител на Зелените, коалиционни партньори на ДСБ и "Да, България", и е лозар, еколог и биопроизводител от плевенското село.

Снимка: БТА

Атанас Атанасов веднага поиска думата, за да защити депутатката от ДБ, но обяви, че формацията ще подкрепи искането на ГЕРБ за изслушване на Иван Демерджиев и председателя на ДАНС.

"Ние от ДБ ще подкрепим предложението, за да се изяснят нещата, защото се правят интрепретации, за да бъде унижаван един почтен човек, каквато е госпожа Симеонова", каза съпредседателят на ДБ. После Атанасов отрече да е служил в бившите служби на комунистическия режим.

"Аз бях назначен за директор на РДВР в Разград на 14 февруари 1992, никога не съм служил в никакви репресивни органи на комунистическия режим", заяви Атанасов и нарече спекулации противните твърдения. "Знам, че не съм удобен и такъв ще си остана, докато съм жив", обърна се лидерът на ДСБ към ГЕРБ.

Георг Георгиев коментира, че е налице много специфичен казус и в случая ГЕРБ не иска да унижава депутатката от ДБ, а са разтревожени за безопасността й.

"Нека г-жа Албена Симеонова излезе и обясни. Нека Христо Иванов да излезе и да обясни. Ако искате, вие да кажете какво се е случило. Нека да разберем - Албена Симеонова от защита и НСО ли се нуждае, или от разпит в Националната следствена служба", отвърна Георгиев на репликата на Атанасов.

Заседанието на НС започна с близо половин час закъснение заради пренареждане на програмата за седмицата. По този повод Атанас Атанасов поиска от председателя на парламента Вежди Рашидов да насрочва председателския съвет не в 8.30, а в 8.15, защото един час пленарно време отишло в приказки.

"Няма никакъв проблем, това е с цел да се понаспите малко, но ако желаете, ще го направим и в 8 без 15", прояви готовност Вежди Рашидов.