Отново се появи напрежение между първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, след като не успяха да се разберат кога да бъде срещата с кандидата за премиер Мария Габриел. От ПП-ДБ твърдят, че ще разговарят с нея в петък, но от ГЕРБ-СДС отричат да има такава уговорка. Те са категорични, че срещата с Габриел и представителите на ПП-ДБ трябва да се състои по обявения график - в четвъртък в 10:00 часа.

"Срещата на парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС, ще се състои в петък. Първоначално срещата беше насрочена за утре, но ще се проведе в петък", съобщават от пресцентъра на ПП-ДБ. Те посочват, че промяната се налага, за да могат в срещата да се включат и лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, които са в чужбина.

От пресцентъра на ГЕРБ отговориха, че ръководството на ПГ на ГЕРБ - СДС и кандидатът за премиер Мария Габриел ще очакват представителите на ПП-ДБ утре (четвъртък - бел. ред.) в 10:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание.

"Доколкото ни е известно в София са съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха!", се казва в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ.

По-рано днес от ГЕРБ съобщиха, че номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел ще се срещне в четвъртък с представители на политическите сили в Народното събрание. Очаква се по време на разговорите да бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство. В срещите ще участва и ръководството на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС, се посочва в съобщението.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че сегашният български еврокомисар Мария Габриел ще бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС.

Междувременно експресно проучване на "Алфа Рисърч", направено за БНТ, показа, че повече от половината българи смятат, че партиите трябва да подкрепят усилията на кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел да състави правителство.

На въпроса: "Според Вас трябва ли парламентарните партии да подкрепят усилията за съставяне на редовен кабинет с премиер Мария Габриел?", 56% са отговорили с "Да", 34% с "Не", а 10% са без мнение.