ГЕРБ и БСП се сблъскаха челно във вижданията си как да бъдат подсигурени необходимите ни средства за охрана на границата при засиления мигрантски натиск. Бившите управляващи очертаха личните връзки като ключови за целта, а социалистите изтъкнаха институционалния механизъм.

Спорът тръгна, след като Христо Гаджев направи забележка по време на дебатите по бюджета, че в актуализацията не са предвидени извънредни пари за засилване на граничната охрана и съоръжението там, предвид променената обстановка със ситуацията в Афганистан.

Депутатът изрази съмнение, че служебните министри ще се справят в намирането на пари от ЕС и предложи услугите на своя партиен лидер Бойко Борисов. Цялата охрана на границата ще падне върху българския данъкоплатец, разкритикува депутатът от ГЕРБ. Ако не можете да се справите, можете да се обадите на бившия премиер Бойко Борисов да използва личните си контакти и да ви помогне, предложи Гаджев от парламентарната трибуна в присъствието на финансовия министър Асен Василев.

Шеговитата реплика ядоса социалиста Крум Зарков, който поиска думата, за да укори председателката на ЦИК Ива Митева по начина на водене на заседанието.

"Вие сте призвана да защитавате парламентарната форма за управление, затова трябваше да реагирате, когато актуализацията е квалифицирана като "хазартна игра", "кутия на Пандора", "проява на безотговорност". В правова държава личните отношения на някого не могат да заместят държавата и институциите, натърти юристът от "БСП по повод лансираните от ГЕРБ международни контакти на Бойко Борисов. Ива Митева не замълча, а обеща да изпълни заръката, започвайки от неговата парламентарна група. "Ще започна да спазвам стриктно това, за което ми говорите, и то най-вече ще започна от "БСП за България", не остана длъжна Митева.