ГЕРБ са се фокусирали върху широко правителство, тъй като урокът от тези избори е, че никой не може сам да управлява. Това обявиха представителките на партията на Бойко Борисов - Десислава Атанасова и Деница Сачева в интервюта за БНТ и Нова телевизия, ден след като лидерът им обяви, че ГЕРБ е готова на компромиси и отстъпки в името на това да се състави редовен кабинет.

Атанасова съобщи, че до момента няма официален отговор от политическите партии на предложението на ГЕРБ за евроатлантически кабинет след преговори, чиито модератори да бъдат Соломон Паси и Росен Плевнелиев. Не са водени и неформални разговори.

"Смятам, че преговорите трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи. Президентът Плевнелиев има опит и евроатлантическа ориентация. Той е правил служебни правителства. Мисля, че и двамата с господин Паси се ползват с уважение сред хората", коментира още Атанасова.

По думите й, за конкретни имена трябва да се говори последно. "Първо трябва да говорим за консенсус, политики и накрая са предложенията за премиер и министри", заключи Десислава Атанасова.

В студиото на "Здравей, България" бившият социален министър Деница Сачева бе категорична, че не само на последния вот, но и на предходните, избирателите са дали ясен знак, че искат коалиционно управление. Затова и според ГЕРБ няма смисъл да се дават отново пари за ново гласуване, при положение, че резултатът би бил същият.

"На този етап все още няма официална реакция от политическите партии. Нямаме индикации за това какви са мненията и вижданията на различните партии по отношение на нашето предложение, но и не виждаме какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия да може да излъчи и представи свои хора в евентуалните контактни групи”, заяви Сачева.

Тя подчерта, че целта на преговорите е да бъдат изяснени общите точки на съгласие и върху тях да се направи програма, по която да се управлява в следващия мандат. По думите на бившия социален министър хората в страната искат да бъде постигнато съгласие между политическите сили, за да се справят с кризите у нас. 

Бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева пък каза пред bTV, че ако и този път не се състави кабинет, доверието в парламентарната република все повече ще намалява. Тя се надява разговорите в контактната група да започнат още другата седмица.

Бившият външен министър определи позицията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов като "бягане от отговорност заради икономическото състояние на страната".

"Опорката е - "Свалиха ни ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", да си направят правителство". Ние не виждаме "Възраждане" в такъв кабинет. С тях няма какво да говорим за европолитика, не ги виждам в този кабинет, но може да се говори за здравеопазване и образование. Приемам обаче мълчанието на "Продължаваме промяната" като позитивен сигнал. С ПП имаме различия за Бойко Рашков.", добави Захариева.

Според нея е редно министър-председателят да бъде излъчен от най-голямата парламентарна група, но засега Бойко Борисов и от това се отказал.

"Прекалено рано е да се говори за състав на кабинет и министър-председател. Намесата в ГЕРБ е абсурдно. Така не работи демокрацията. Това е нашият лидер, който е избран съвсем скоро. Четири избори показваме категорични резултати. Идеята на нашата партия е да се определят хора, които да направят първите контакти. Редно е най-голямата партия да излъчи премиер, но нашият лидер дори и това не постави като условие. Трябва да спрем чертаенето червените линии", подчерта Захариева.