С решение след заседание на ЦИК е прието, че кандидат-депутатът Кирил Петков е извършил призив за подкрепа с посочени номера в бюлетината на партиите и кандидатите, за които е гласувал. Това съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. "Ще призова политиците да се въздържат да споделят вота си", допълни Цветозар Томов относно казуса.

На въпрос каква ще е санкцията на Петков, говорителят на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева: "В момента е прието решение, въз основа на което председателят на Централната избирателна комисия ще състави акт за установяване на това нарушение, след което ще бъде издадено наказателно постановление и там се определя размерът на съответната глоба. Няма как да Ви я кажем в този момент".

Тази сутрин съпредседателят на "Продължаваме промяната" свали тайната на вота си и разкри за кого е гласувал. На излизане от избирателната секция в 133-о СУ "А. С. Пушкин" в София той направи кратък коментар пред чакащите го журналисти. "Гласувах, за да продължим промяната. Гласувах за моя президент Румен Радев. Цифрите за мен са 6 е 25", заяви Кирил Петков.

Попитан дали знае, че думите му могат да се приемат за агитация, той отговори: "Не смятам, че това е предизборна агитация, защото аз казах за кого съм гласувал, но не призовах никого да гласува за същия човек".

Ваднага след това коалицията ГЕРБ-СДС в София е подала жалба за грубо нарушаване на забраната за агитация в изборния ден от страна на Кирил Петков. Според бившите управляващи в нарушение на закона той е извършил явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден. "Целта на забраната за агитация е да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят. Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за "предизборна агитация", се казва в жалбата.

В конкретния случай нарушението се състояло в опита избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитирало в полза на конкретни участници в изборите. Нарушението е извършено чрез изявление пред медиите, като по този начин се нарушавал пряко закона.