От ГЕРБ не са наивници да си мислят, че правителство на малцинството, излъчено от тях, ще успее, затова предлагат такова на националното спасение, стана ясно от коментара Тома Биков на влизане в НС.

"Трябва да сме големи мечтатели, за да си мислим, че нашето предложение за правителство ще се случи", каза той по бТВ.

"Оттук-нататък търсим просто правителство, което да бъде антикризисно. Правителство на националното спасение. Вариантите са отворени. Може да бъде от неполитически лица, недействащи политици, представители на партии, максимално широк кръг политически сили", коментира Биков.

Той предупреди, че ще бъде тежка не само зимата, но и цялата следваща година. "А ако сега направим един предизборен бюджет, ще съсипем държавата", предупреди Биков, като добави, че той ще се прави на фона на "недоверие на финансовите пазари" към нас. "Ако кажат откъде ще вземат парите, разбира се, че всеки иска да увеличи пенсиите. Тук проблемът е, че пари няма. Вече не ни дават заеми и през следващата година ще е още по-лошо. Тук въпросът е да кажат на каква лихва ще бъдат заемите, колко ще са и откъде ще отрежат половината бюджет", прогнозира депутатът от ГЕРБ.

По повод четирите кандидатури за председател на НС Биков подчерта, че в такава ситуация изпадаме за първи път за 32 години.

"Това е израз на фрагментацията и на тежката политическа ситуация, в която се намираме. Първата политическа сила е съвсем в правото си да излъчи председател. Аз мисля, че нашият кандидат е по-качествен, на първо място", коментира Тома Биков. И припомни, че предишният председател на ПП Никола Минчев, който и сега е номиниран, стана шеф на парламента "на базата на това, че е кандидат на първата политическа сила.

"Има традиция, която се опитваме да нарушим", напомни Биков за неписаното правило всички групи да подкрепят предложението на първата по големина парламентарна група за председател на НС.

"Полагаме всички усилия да градим мостове", заяви и номинираният за председател на НС Росен Желязков от ГЕРБ.

По думите му намеренията на ГЕРБ-СДС са още с първия мандат да успее да се сформира достатъчно мнозинство, за да има редовен кабинет.