Кандидатурата на ГЕРБ за президент на България се очайква да бъде обявена до три седмици. Това анонсира заместник-председателят на партията Томислав Дончев. При гостуването си в ефира на bTV той отхвърли възможността кандидатът да бъде Бойко Борисов, а в същото време пред БНТ колегата му Даниел Митов беше категоричен, че нмяма лични аспирации към поста.

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези

избори. Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание", каза Томислав Дончев и обяви, че се очаква кандидатурата да бъде оповестена "до 3 седмици".

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни

имена, като според Дончев е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова "партизиран", за да може да обедини нацията.

Другият зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов пък изрази учудване откъде е тръгнал слухът, който свързва пряко името му с президентската надпревара.

"Не съм аз. Не знам откъде тръгна тази история" заяви Митов пред БНТ в отговор на въпрос дали той е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава и уточни: "Има още малко време - ние водим разговори със структурите и в изпълнителната комисия".

Според него, най-важното за кандидатурата на ГЕРБ е да бъде човек, който може да победи Румен Радев на изборите.

"Видяхме до какво водят разделителните червени линии - до нестабилност, скандали, взаимни обвинения, така че ясно е, че червените линии не могат да бъдат фетишизирани, да бъдат някакъв лакмус, през който да мериш отношение към другите партии. Червените линии могат да бъдат разделител за ценности, посочи Митов. Партиите са изградени на базата на някаква политическа философия, зад която седят граждани, избиратели и именно на тази база трябва да се разглеждат политики и да се търсят компромиси", смята Даниел Митов.