ГЕРБ няма да подпишат споразумение между партиите в Народното събрание за дата за изборите, стана ясно от думите на председателя на ПГ на партията.

Още миналата седмица на председателски съвет заявихме, че датата, която предлагаме за президентски избори е 7 ноември, за да има достатъчно време и за балотаж на 14-и ноември. Нека да не е последната възможна дата съгласно Конституцията - 21 ноември, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Разбрах, че никоя от другите парламентарни групи не го възприема. В такъв случай мнозинството решава, ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори, добави тя.

От ГЕРБ - СДС настояват изборите да са 2 в 1, защото смятат, че иначе ще падне избирателната активност.

"На фона на предстоящата епидемична вълна. И днес има увеличаване на заболелите и смъртните случаи. Не бива да рискуваме живота и здравето на българските граждани, затова държим изборите да бъдат 2 в 1", каза Атанасова.

Според нея тогава и времето ще е по-лошо и това също ще гарантира по-ниска активност и освен това биха се спестили пари, ако изборите се обединят, вместо да се ходи на избори в 3 последователни седмици.

ГЕРБ - СДС излязоха и с предложения по сектори за актуализация на бюджета след срещата с Националното сдружение на общините.

Ще подкрепим различните сектори, които се нуждаят от публични финанси между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Ще внесем всички предложения по актуализацията на бюджета по различните ресори, заяви на трибунка председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова. В закона за бюджета за НЗОК настояваме НС да разпредели 120 млн. лв. по различни пера, добави още тя. Предложението на ГЕРБ е и фармацевтите да получават допълнително над 600 лв. От партията предлагат да се заделят и средства за тестването на учениците след началото на учебната година.

Ще предложим да падне максималният таван на пенсиите, както и добавката от 50 лв. да стане 100 лв. за последните 3 месеца. Искаме и добавка от по 500 лв. на социалните работници, добави Десислава Атанасова. В сектор "Отбрана" ГЕРБ предлагат 9,5 млн. лв. за персонал и 17 млн. лв. за ремонти на летателна техника за погасяване на пожари.

Внася се и предложение за 500 млн. лв., които да бъдат възстановени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за текущи ремонти и поддържане на пътищата. В момента хиляди работници и служители, които са в строителството, не могат да получат заплатите си.