ГЕРБ и "Обединени патриоти" са готови със законопроекта за промени в Закона за Националната служба за охрана /НСО/, с който се регламентира начинът на взимане на решение за степента на опасност на охраняемите обекти и лица, кой да бъде охраняван и за отпадане на необходимостта от охрана. Това обяви Димитър Лазаров /ГЕРБ/, председател на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, на брифинг в Народното събрание.

Решенията ще се взимат с акт на началника на НСО, потвърден от президента, като началникът на службата ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавната агенция "Разузнаване", Служба "Военна информация" за изпълнение на правомощията си да вземе решение, разясни предложението Лазаров. Той посочи, че срокът и редът за предоставяне на информация, както и участието на органите в анализа и оценката ще се уредят с правилника към Закона за НСО.

Лазаров коментира, че при спазване на принципа на единоначалие е нормално началникът на службата да взима решение кой да бъде охраняван. Той посочи, че се запазва парламентарният контрол над НСО. Това е служба към президента и той осъществява общо ръководство и контрол, добави още депутатът.

Лазаров информира, че след внасянето му, законопроектът ще бъде изпратен за становище на НСО, МВР и специализираните служби.

В отговор на въпрос Лазаров коментира, че законопроектът не е съгласуван с ДПС, той е подписан от ОП и ГЕРБ и изпълнява решение, взето вчера от коалиционния съвет.