От ГЕРБ и ДПС са единодушни, че решението на Върховния административен съд (ВАС) по отношение на машинното гласуване не подлежи на коментар. 

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър, обяви, че се въздържа от коментар, "тъй като уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип". 

"Ние от ДПС винаги сме били на позицията, че стабилността на институциите и разделението на властите са тези, които градят евроатлантическия облик на България. За нас водещи остават основните ценности като свободата и сигурността на вота на гражданите, които трябва да бъдат гарантирани от институциите", допълва Делян Пеевски.

По-рано във Facebook в позицията на ГЕРБ бе обявено: 

"ГЕРБ винаги сме заявявали, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват! Призоваваме политиците да уважават решенията на независимите български институции. Да не ги политизират и да не ги използват за партийна пропаганда!".

Върховният административен съд (ВАС) отмени вчера решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машините за гласуване на балотажа. ВАС се произнесе относно жалба от "Продължаваме промяната - Демократична България" срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване, което бе взето в петък, преди деня за размисъл.