Според приетите промени в Изборния кодекс тази година изборите за президент и вицепрезидент ще се проведат в една дата с местните избори.

По Конституция изборите се насрочват не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца от изтичане на мандата на сегашния президент, а изборите през 2006 г. за президент са се провели на 22 октомври. Така първият възможен ден за провеждането на изборите е 23 октомври. За него настояха от управляващата партия още миналия месец. При консултациите, които започнаха тогава, те бяха подкрепени от „Атака“, а от Синята коалиция заявиха, че не са против.

От ГЕРБ се мотивираха, че държат на най-ранната дата, защото това ще са сложни избори - 2 в 1, и ще е необходимо повече време за обработка на резултатите. Ще има балотаж и различни срокове, а през цялото време общините нямало да могат да функционират нормално.

От БСП пък предложиха изборите да се проведат на 13 ноември, а от ДПС - 30 октомври. Аргументите им бяха, че тогава ще е приключила селскостопанската работа. Стигна се и до ожесточени спорове.

Днес обаче опозицията се оказа с по-смекчени позиции.
"ДПС вероятно ще подкрепи в планерна зала предложената от ГЕРБ дата за провеждане на изборите. Няма да драматизираме този проблем. Датите не печелят изборите, заяви Лютви Местан.

От "Коалиция за България" също заявиха, че и за тях не е толкова фатален въпросът за датата на изборите, но изтъкнаха, че е добре между управляващото мнозинство и президента да се се постигне съгласие като знак за взаимодействие между институциите.
Едностранно решаване и налагане по въпроса, е по същество отнемане на правомощия на президента, заяви депутатът от левицата Михаил Миков.
Според него, при всички случаи трябва да има съгласуване за датата, за да не се влезе в конституционен спор.

По закон задължение на държавния глава е да издаде указ за насрочване на местните избори. Георги Първанов вече заяви, че трябва да се постигне консенсус. Очакват се допълнителни консултации до окончателно определяне на дата за вота.

Не прескачаме президента за датата на изборите, бе категорична Искра Фидосова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.
"Нашето предложение е 23 октомври и ние го представихме на обществото преди повече от 3 седмици с подробни мотиви. Разбрах, че президентът коректно ще изпълни своя ангажимент и ще спази разпоредбите на Изборния кодекс. Той заяви, че ще изчака НС да се произнесе, след което ще обяви с указ датата. Което означава, че ние първи трябва да се произнесем по случая", каза още тя.

Президентът Георги Първанов не е бил информиран за проекторешението на ГЕРБ да насрочи изборите за 23 октомври, казаха по-късно от прессекретариата на държавния глава пред БТА.

Междувременно от управляващата партия заявиха, че ще излязат с предложение депутатите да не работят 2 седмици преди деня на изборите, за да няма спекулации при кампанията, но това подлежи на обсъждане с другите парламентарни групи. Стана ясно, че ДПС ще подкрепи и това предложение на ГЕРБ.

Последна актуализация в 15,00 ч.