"Резолюцията на германския парламент за утвърждаване на македонската идентичност, език и култура по своя формат, съдържание и международна тежест е равна на тази на Коминтерна от 1934 г.", написа във Фейсбук страницата си бившият премиер на Република (Северна) Македония Любчо Георгиевски, припомняйки, че такива актове са приети от Титова Югославия и България по времето на Георги Димитров.

"Така македонският народ вече е в Книгата на рекордите на Гинес за този тип специфично признаване на идентичността", пише Георгиевски, който уточнява, че с такива документи не могат да се похвалят "дори самите германци", както и англичаните, французите, италианците, американците или канадците.

"Сега не мога да се начудя на омаловажаването и игнорирането на тази резолюция от всички тези защитници на македонската идентичност. Изведнъж се оказа, че тя няма значение? Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва 100 процента да мразиш българите, дори и в собствена вреда", пише Георгиевски

Реакцията му идва, след като германският Бундестаг прие резолюция, свързана с Република Северна Македония, която вчера стана обект на коментари и от страна на опозицията и на управляващите, припомня БТА.

В интервю за ТВ 24 Трайко Славески, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, коментира, че приветства резолюцията, но "ако Германия е била във възможност по някакъв начин да предотврати поредното вето, наложено от България, това щеше да е направено досега", а резолюцията "не решава проблема с намеренията на България, която напълно отрича идентичността на македонския народ, език и нация".

От своя страна в интервю за Канал 5 премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също приветства резолюцията, определяйки я като "недвусмислена подкрепа за присъединяване на Северна Македония към ЕС с нейната идентичност, език, култура и история като част от цялостната мозайка на европейската култура", препоръча на опозицията да се замисли защо резолюцията не е била подкрепена от "партньорските и сестрински партии на ВМРО-ДПМНЕ".