В пълната Зала 3 са депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев и Стефан Данаилов, евродепутатът Ивайло Калфин, ген. Михо Михов, Весела Лечева, спортистът Йордан Йовчев, бившият футболист Христо Бонев и много други, предаде "Фокус".

Преди да започне официалната част, държавният глава се ръкува и разговаря с хората в залата.

Форумът бе открит от кмета на Благоевград и бивш вицепремиер Костадин Паскалев, който бе един от първите, потвърдили, че влизат в АБВ.
Няма да учредяваме партия, нито днес нито утре. Това трябва да е ясно от самото начало, за да избегнем всякакви спекулации. Днес тук е и президентът Първанов, със сигурност ще се включи в дискусията, и преди няколко дни самият той каза, че идва време дебатът да се пренесе на друго поле. Ключовата дума на днешния ден е алтернатива. Вчера се навършиха не малко години от промяната на 10 ноември и ние имаме амбицията да проведем един дебат, който да се освободи от идеологизация и партизиране”, заяви Паскалев.
„Днес, когато има доста проблеми в обществото, когато се засилва желанието за силната ръка и едноличното поемане на отговорност, е важно ние да направим точно обратното – да създадем предпоставки и условия за воденето на един дебат за развитието на държавата”, каза още той.

"Алтернативата не е в пътя назад. Не сме се събрали тук, за да се вайкаме за грешките, а да правим нещата по-добре занапред. Избраната дата и така обявената тема, според мен, не бива да се тълкуват като претенция за историческа значимост на събитието. Ние се събираме с хора, за да дебатираме за това как да изглежда България в следващото десетилетие, как да станем равни с другите европейски народи. Ние днес няма да обявим края на прехода, не е това идеята в дискусията", заяви пък самият Първанов.

"В ГЕРБ „АБВ” сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме", така лаконично коментира междувременно премиерът Бойко Борисов пред журналисти инициативата. 

Стефан Данаилов призна пред журналисти, че е бил поканен за събитието. На въпрос дали може да бъде счетен за предател, след като се е включил в днешния форум, депутатът каза, цитиран от "Фокус": „Ако някой може да счита Стефан Данаилов като предател в БСП, едва ли ще бъде възприето много добре от хората от БСП, и хората, които ме познават. Не смятам, че е така – напротив. Умният потенциал трябва да дойде и да си каже мнението. Това е възможно на една сериозна дискусия”.

"Хората не мислят, че някой посяга на единството на БСП. Нищо не ме кара да мисля, че тук ще се прави политическа партия, не бяха дадени никакви заявки за участие във властта, за мен няма нищо притеснително", коментира пък Мая Манолова, предаде КРОСС.
На въпрос дали е трябвало да обясни на някого в партията, че ще присъства на дебата, на който бе представено АБВ, Манолова отговори:" Не ми задавайте смешни въпроси".

Вчера Антон Кутев от БСП заяви, че от партията ще коментират проекта на Първанов, когато той бъде официално учреден. Засега обаче не можело да се говори за изключване на хора от партията, които биха преминали към него.

Междувременно художникът Светлин Русев опроверга информацията, че ще участва в проекта на Първанов. В писмо "до всички медии, които обичат импровизациите и спекулациите, вместо истината", той заявява, че нито е канен, нито се е съгласявал да участва в инициативата АБВ, съобщи БТА.