Неотдавна оставка подаде и посланикът ни в Турция Бранимир Младенов. Това стана, след като правителството реши да отзове двамата заради нарушения при провеждането на парламентарните избори през юли. Държавният глава обаче отказа да подпише указ за освобождаването им с мотива, че не е ясно какво точно е нарушението. Това предизвика напрежение между него и Бойко Борисов.

„Вероятно днес или утре ще бъде подготвен указ за освобождаването на посланците, но по-важното е кой ще поеме техния пост, защото това са държави, с които ние имаме стратегически интереси”, коментира днес Първанов, цитиран от "Фокус".

„Нека да е ясно, че външната политика не се изчерпва с назначаването на посланиците, има много други проблеми, които са на дневен ред. Част от тях обсъдихме днес”, заяви президентът, но не уточни кои са те.

По думите му - необходимо е малко по-стратегически да погледнем на онова, което ни предстои с наследника на министър Румяна Желева. След избирането й за еврокомисар тя ще напусне поста. Засега за нейни наследници се спрягат имената на заместника й Марин Райков, и на военния министър Николай Младенов. Вторият обаче днес отрече това. (Виж линка долу)

"Не искам тези неща да ги решаваме "на парче". Сядаме, гледаме списъка и нека да е ясно, че външната политика не се изчерва с назначаването на посланици, има много други проблеми, които са в дневния ред", добави държавният глава.