"Нямаше много очаквания за тази среща и затова всичко, което се случи, ги надмина главоломно - от всички мразят Ким до всички хвалят Ким", коментира пред БНТ журналистът Георги Милков относно проведената между двете Кореи среща.

Лидерите на Южна и Северна Корея се срещнаха за първи път и изпратиха на света сигнал за помирение. Двамата се ангажираха да работят за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Когато е имало силен дипломатически натиск върху Северна Корея, е довеждало до ракети, поне това наблюдавахме.

"По-скоро тук има опит за дългосрочна визия на Ким, той има една единствена дългосрочна цел и тя е да осигури режима си. Това няма как да се случи при продължаващи силни икономически санкции върху Северна Корея и това донякъде определя и като казваш натиск върху Северна Корея, по-скоро икономическия натиск върху Северна Корея би могъл да изиграе такава роля", продължи той.

"Проблемът е в това, че откакто смени баща си от поста, Ким Чен Ун развива една нова икономическа политика вътре в страната. Той направи драстични за Северна Корея икономически промени. Въведе принципа на стимулирането - ако работиш повече, получаваш повече. В периода преди да му се наложат последните санкции той бележеше бавен, но сигурен икономически ръст. За да осигури това нещо и занапред, мисля, че в момента прави този красив завой", обясни Милков.

Според Георги Милков няма да има обединение между Северна и Южна Корея, защото "южнокорейците не искат да го платят".

Саудитска Арабия се завръща по пътя, по който беше тръгнала, заяви Милков по повод посещението си в страната.

"Създали са им телевизионно студио в затвора, много по-добро от това, с което всяка една телевизия в България разполага. Правят 24-часова програма, която се предава вътре в килиите на затворниците. Невероятна програма има Саудитска Арабия за връщане на хората, които са тръгнали по лош път, обратно към доброто. Страната невинаги е била такава, каквато през последните години я помним. На 24 юни ще видим първите жени по улиците на Саудитска Арабия да шофират", разказа Милков.