"Днес направихме нещо наистина значимо за България" - така председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов определи отхвърлянето на президентско вето и поредната стъпка към финализирането на договора за закупуването на самолетите F-16.

В предаването на bTV "Лице в лице" експертът обясни, че у нас за първи път се купува подобна бойна техника и високи технологии. Той допълни, че за пръв се говори за сигурност и самочувствие за държавата.

Попов заяви, че днес е "хубав ден за българската авиация". Според него все още не се осъзнава колко важна стъпка прави страната ни в посока модернизация на военновъздушните ни сили.

По отношение на ветото на президента Румен Радев, председателят на комисията подчерта, че е имало широк дебат за изтребителите, а днешният вот в парламента показва, че има сериозно мнозинство, което работи за нашето място в Европа и региона.

Експертът обясни, че по време на дискусиите за F-16 политическата класа у нас не е била на ниво.

"Политическите пристрастия взеха превес над националноотговорната позиция", подчерта Попов.

По думите му България купува съвременен и модерен самолет с пълния му комплект възможности.

"Само допреди няколко години дори не се надявахме, че ще имаме подобни възможности", допълни той. Той изтъкна, че американският конгрес е гласувал възможността на страната ни да купува въоръжение по всяко време, а самите изисквания могат да се намерят на уеб страницата на Пентагона.

Каквото е за нас, това е и за всички останали. САЩ никога няма да си позволят за един да бъде едно, а за друг - друго. Десетки държави купуват от най-големия производител", подчерта летецът. Според него американската система работи и е доказана във времето.

Ген. Попов каза, че 12 български пилоти ще бъдат обучени в САЩ. Продължителността на обучение ще е в зависимост от различните програми. Освен това ще има и двама инструктори, така че самостоятелно да подготвяме летци след време.