Гален Монев е кандидат депутат, водач на листата на ПП "Български възход" в Софийска област. Той е на 36 години, магистър по история и бакалавър по археология, докторант по история на Русия от СУ "Климент Охридски".

- Вие сте историк, специализирал в областта на историята на Русия - това помага ли Ви или Ви пречи в днешната ситуация? Лесно могат да Ви нарекат "русофил", например.

- Убеден съм, че ми помага. Независимо как възприемаме Русия - като наш приятел или като неприятел, е важно да я познаваме добре. Само така ще можем да направим правилна преценка за онова, което се случва там. В момента у нас по "руската" и "украинската" тема се изказват хора, които до вчера не са знаели въобще за съществуването на нещо, наречено Донбас, а днес убедено и със самочувствие говорят по телевизиите за боевете край малки градове като Купянск или Изюм. От "експерти" по други теми - например COVID-19, изведнъж станаха експерти по Русия. Смея да твърдя, че познавам достатъчно добре както украинската, така и руската история, включително в наши дни.

Не смятам, че да изучаваш историята на една конкретна страна те прави русофил или русофоб. Аз съм българофил. Такива са и хората от "Български възход" - нормални български патриоти.

Що се отнася до Русия, нашата история с тях е много сложна, но едно е безспорно: ние се намираме прекалено близо до тази огромна страна, както и до една също много голяма и силна Турция. Събитията в тези страни винаги ще ни се отразяват и няма как да се правим, че не съществуват - такава е геополитическата реалност.

- Как мислите, че ще се развие войната в Украйна?

- Не съм военен експерт, но като историк виждам, че се върви към все по-голяма ескалация и смятам, че светът е изправен пред най-голямата заплаха от времето на Втората световна война насам. Частичната мобилизация в Русия и проведените там референдуми са ясен знак за това.

- Когато се срещате с избиратели, те задават ли въпроси по тази тема?

- Честно казано, международното положение не е водеща тема на разговор за хората, с които се срещам от Софийска област в градове като Самоков, Ботевград, Костенец, Костинброд и десетки села.

Техният основен проблем са галопиращите цени. Какво ще става с дървата за огрев, дали в селото може да има аптека, дали пътят им може да се оправи. За външната политика всеобщото мнение е, че България не бива да се забърква в този конфликт. Това ще Ви каже почти всеки срещнат. Всъщност хората имат позитивно отношение и към русите, и към украинците, и за братски приятелски народи.

Същевременно не мисля, че гражданите ни искат страната ни да напуска НАТО и особено Европейския съюз. Българите искат нещо много обикновено, което за съжаление преходът не успя да им даде: да отгледат и изучат децата си спокойно и да изживеят достойно старините си. В момента се страхуват най-вече от инфлацията и как ще оцелеят работещите и бизнесът, а дългосрочно най-големият проблем е демографската криза.

- Какво има "Български възход" конкретно в тази посока?

- Предлагаме им да гласуват за една партия от нов тип. Партия, създадена от човек, който доказа с действия още преди да поиска тяхното доверие, че може да мисли и работи държавнически. Човек на реалните решения, а не на празните приказки. Разбира се, говоря за Стефан Янев - спокоен и балансиран, той е моторът на "Български възход". Той е гарант, че всички експертни решения по конкретни проблеми ще бъдат вземани с необходимата отговорност, след внимателна преценка и най-важното в интерес единствено на мнозинството от българските граждани, а не в нечия друга полза - в България или извън нея.

- Как гледате на въвеждането на еврото?

- На една от срещите в Ботевград, в която г-н Стефан Янев участва, той обясни много ясно, че в настоящия момент на рецесия и икономически катаклизми не е добре да се бърза с въвеждането на еврото. Виждате какво става в Европа, виждате какво става у нас, при инфлация от 20% как точно ще влезем в Еврозоната?

- Да Ви върна на конкретиката в София-област - какви са проблемите пред местните жители? Какво искат и какво им казвате?

- Софийска област сама по себе си е много различна и е нещо като събирателен образ на България. Има населени места с относително високи доходи, но също така и бедни селца, които са пред изчезване. Хората искат, например, децата им да учат по-близо до дома. Общините им да имат повече средства за решаване на специфични местни проблеми. Един човек ми каза: "София не е България, но и не е нормално половин България да живее в София".

Същевременно искат да спазват нашите български традиции, да ги предават и разпространяват. Освен морално и емоционално, в това има чисто икономически смисъл. Една е най-неразработените ниши в нашата област е културно-историческият туризъм - казвам го като историк и археолог.

Снимка: "Български възход"

Колко от нас знаят за Малката Света Гора или Малкия Атон край Драгоман? Там има великолепни манастири от 11 век. Къде са туристите? Къде са гостите от България и от целия свят, които да видят най-пищната резиденция в Римската империя, тази на император Константин Велики, в Костинброд? Колко от нас знаят, че Сердика и Сердикийското поле векове наред са били един от центровете на световната християнска цивилизация, тук е бил Сердикийският събор. За по-любознателните препоръчвам книгите и изследванията на доц. Веселина Вачкова. Какво прави държавата ни, за да популяризира това по света? Дори няма смисъл да говорим за Гърция, но вземете една Турция, която изкарва милиарди от туризъм, благодарение на паметниците на Византийската империя. Османците превземат византийската империя, разговорно казано я "бутат", а днес наследниците им направиха страхотен бизнес от същата тази победена от тях империя. Може да се научим на много неща от комшиите ни.

- Но само културно-историческият туризъм едва ли може да даде възход.

- Самостоятелно нито една мярка не може да реши всички проблеми, но съм уверен, че развитие в тази сфера ще доведе до редица преки и косвени положителни последствия. Това ще донесе повече приходи както за страната, така и за общините в областта, а оттам и за хората - заетите и занимаващи се с търговия, с ресторантьорски бизнес, с настаняване. Самоков също е пълен със забележителности. Рила е свещената планина на траките беси, има светилища на хиляди години - например Шишманово кале. Ще Ви дам за пример какво се направи в Белчин - днес чакаш с часове, за да видиш възстановката на една средно голяма крепост.

Разбира се, гръбнакът на българската икономика в момента са най-вече енергетиката и другата работеща индустрия. За щастие, у нас по-голямата част от електричеството се прави от въглища, а не от газ. В момента получаваме ясно доказателство колко грешно ще бъде да ликвидираме един от най-големите ни козове - централите на въглища. Добре, че имаме тях, както и АЕЦ "Козлодуй". По наше мнение, България трябва да продължи да развива ядрената си енергетика и да пристъпим към строеж и на АЕЦ "Белене". Получаваме и поредно напомняне колко погрешно беше безропотното затваряне на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй". Навремето не защитихме своя интерес и за съжаление продължаваме да го правим. Не отстояваме по добър начин българските национални интереси в рамките на Европейския съюз.

Не на последно място, важно е да се развържат ръцете на малкия и среден бизнес, които съществуват в джунгла от регулации за сметка на огромните корпорации с обороти и печалби за милиарди. Трябва да оставим баничарниците на мира. Правилото "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони" трябва най-накрая да бъде отменено в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!