Ако няма редовно правителство до края на април, служебният кабинет ще внесе Бюджет 2023. Това аноснира служебният премиер Гълъб Донев на първото заседание след вота на 2 април. 

"Министерството на финансите подготвя проекта на Закона за държавния бюджет за 2023 година, който съгласно Параграф 2 от Удължителен закон за бюджета, Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание до края на април. В случай, че в края на април преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, ще изпълним и тази наша отговорност, обясни премиерът Донев. 

Той добави, че след конституирането на 49-ото Народно събрание ще внесат на вниманието на народните представители и редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите и социално-икономическите проблеми на хората. Сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Въпреки трудностите, пред които бяхме изправени, включително и заради прибързани и необмислени промени в изборното законодателство, отново се справихме с нашата част от отговорността по подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори", похвали той министрите си.

Персонални поздравления за добре свършената работа получиха пряко замесените в процеса - вътрешният министър Иван Демерджиев, външният Николай Милков и на електронното управление Георги Тодоров. Донев похвали и техните екипи, както и "всички колеги, които с работата си създадохте условия за провеждане на честни и демократични избори". 

След поредните предсрочни избори за парламент според служебния премиер живеем между две хипотези - ще има ли редовно правителство или няма да има такова. "Докато се изясни кое от двете предположения има политически живот, ще припомня, че България има действащо, макар и служебно правителство. След осем месеца убедено мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци, тълкувания и предположения, а с решения, понякога трудни, и с поемане на отговорност за тях", заяви още Гълъб Донев. 

Снимка: БТА

По програма Министерският съвет трябва да разгледа проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, както и да обсъди предложение до президента за награждаване на Елко Хазан с орден "Стара планина" - първа степен. 

В дневния ред е и предложение до Народното събрание за ратифициране на споразумение между страните по конвенцията за полицейско сътрудничество в Югоизточна Европа за автоматизиран обмен на ДНК данни, дактилоскопични данни и данни за регистрация на моторни превозни средства, съобщиха по-рано от пресслужбата на кабинета. 

Проект на Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на морските работи на Пакистан предстои да обсъди още правителството. То ще разгледа и проект на още един меморандум - за разбирателство между Министерството на младежта и спорта на България и Министерството на гражданските въпроси на Босна и Херцеговина в областта на младежта и спорта.