Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България, заяви министър-председателят Гълъб Донев в рамките на изказването си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани.

Той разговаря лично и с германския канцлер Олаф Шолц, съобщиха от пресслужбата на МС.

В хода на разговора премиерът Донев оцени високо заявената от канцлера Шолц подкрепа в полза на приемането на България в Шенген.

На свой ред Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенгенското пространство и отбеляза напредъка, постигнат от служебното правителство, за подобряване на сигурността на сухопътната ни граница с Турция.

Снимка: Министерски съвет

В рамките на срещата бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес.

По рано пред другите си европейски колеги българският министър-председател заяви, че страната ни е ангажирана и активно работи с държавите от региона за тяхната успешна европейска интеграция, на база на собствените заслуги.

"Следвайки основните принципи за добросъседство, приобщаване, взаимно разбирателство и помирение, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, стабилна и сигурна Европа", посочи премиерът.

Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат, единствено чрез засилено регионално сътрудничество, заяви министър-председателят Гълъб Донев в рамките на работното заседание на тема "Сигурност на енергийните доставки и преобразование".

Снимка: Министерски съвет

Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител. Министър-председателят със задоволство отбеляза и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение.

В изказването си той постави акцент и върху подписания в началото на настоящата седмица договор между "Булгартрансгаз" и държавната компания на Република Северна Македония "ГА-МА" за изграждане на нов интерконтектор.

Снимка: Министерски съвет

В тази връзка премиерът открои усилията на България да окаже институционална подкрепа на нашата съседка за преодоляване на дефицитите на енергия, напомняйки също, че страната ни традиционно е нетен износител на електричество и играе ключова роля за енергийната сигурност на страните от региона.

"Отдаваме необходимото внимание на инфраструктурната свързаност", посочи още министър-председателят Гълъб Донев и отбеляза, че изграждането на Коридор №8 е от стратегическо значение за свързаността и развитието на търговията в региона, но и в контекста на сигурността на Западните Балкани и ЕС.

В рамките на изказването си премиерът Гълъб Донев потвърди готовността на българската държава да съдейства на партньорите от Западните Балкани за постигане на целите на Европейската зелена сделка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани. "Oставаме твърдо ангажирани със сътрудничеството в двустранен и регионален план с всичките си съседи в тази и други сфери", добави министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Гълъб Донев открои Берлинския процес като добре работещ и всеобхватен формат за сътрудничество, със съществен принос за икономическото развитие на страните от Западните Балкани и изрази подкрепа за идеята, изложена от германския канцлер Олаф Шолц, Берлинският процес да премине "под управлението" на страните от Западните Балкани. Заедно с това пожела успех на Албания по повод решението да е следващ председател на Берлинския процес.