Служебният премиер Гълъб Донев одобри предложената кандидатура за министър-председател на кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

"Доколкото познавам и лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор.", коментира в парламентарните кулоари Донев, след като участва в парламентарния контрол. И добави в неин плюс, че тя дълги години представлява България с изключително отговорни ресори в Еврокомисията и отговаря за много важни сфери, сред които иновации и културата, които "тепърва предстои да получат своето развитие".

Гълъб Донев отбеляза още, че за първи път през последните години се оповестява името на номинирания за премиер преди деня на връчването на мандата, който вече президентът насрочи - 15 май.

"Сега това е по-различно, ние вече знаем името на кандидата за министър-председател. Надявам се до края на седмицата да знаем и имената на кандидатите за министри", добави служебният премиер. В това той забелязва по-различен подход от страна на политическите формации в търсенето на пътища за диалог.

Гълъб Донев не скри, че е оптимист за съставянето на редовно правителство. По думите му очакванията за такова правителство са "особено големи". И заяви, че винаги е държал на приемствеността, а дали ще е налице такава, когато сдава поста на редовен премиер, това зависело вече от бъдещия министър-председател. "Аз съм се ръководел винаги от това да има приемственост, добрите практики да бъдат надградени. Не съм на принципа, че от мен започва всичко отново, напротив, колелото се върти, историята се върти, трябва да се учим от грешките, за да можем да надграждаме", коментира Донев.

Попитан дали може някои от служебните министри да останат и в редовен кабинет, Гълъб Донев заяви, че това зависи от тях самите. "Не мога да коментирам дали някои от служебните министри биха се съгласили, това е тяхно право и избор. Ако има такива разговори, трябва коректно да уведомят за съгласие за участие в редовно правителство", заяви премиерът.

Гълъб Донев каза още, че не възнамерява да освобождава от поста му Иван Демерджиев заради случая от пловдивско заведение преди дни, при който бяха съблечени голи 400 посетители за проверка за наркотици. "Няма да искам оставката, текат проверки, нека да видим каква е реалната ситуация след това и тогава ще бъдат предприети действия", мотивира се премиерът.