​"Терем-летец" ще ремонтира украински хеликоптери. Това казва председателят на парламентарната комисията по отбрана Христо Гаджев пред БНР.

За опцията първо стана ясно от въпрос на депутата Иво Русчев към министъра на отбраната. В писмения си отговор обаче Министерството на отбраната нито потвърждава, нито отрича, че България води разговорите.

Днес Русчев, който бе изключен наскоро от ПГ на "Възраждане", каза, задавайки въпрос на министър Тагарев в НС, че Украйна може да ремонтира военни хеликоптери "Ми" у нас.  Депутатът твърди, че в момента ТЕРЕМ преговаря с украинската частна компания "АвиоГрейд". Проектът на договор включва отдаване под наем на работни и складови помещения, стоянки за вертолети в завод в "ТЕРЕМ-Летец".

Съхраняване на техническо имущество, доставено от украинската компания "АвиоГрейд", е в количество от над двадесет контейнера. Договорът е за 30 години за "съвместна дейност в областта на ремонта на вертолети от типа "Ми" и техните модификации", твърди той. 

Иво Русчев посочва, че при такъв срок на договора възникват въпрос за скрита приватизация на "Терем -Летец" ЕООД.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обаче отклони отговор на въпросите. Макар "Терем" да е публично предприятие, "не може да бъде прието, че търговската дейност ... на "Терем"... представлява държавна или обществени дейност", за да бъде оповестявана. Тагарев обаче обяснява, че дружеството има задължение да поддържа способности за изпълнение своите задачи.

Още през 2022 г. парламентът реши, че страната ни ще помага на Украйна и с ремонтиране на военна техника. През април миналата година с нота Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия възрази да се модернизират вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително ТЕРЕМ, и последващата доставка за Украйна. Тогава МО посочи, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети за Украйна.

За договора шефът на парламентарната комисията по отбрана Христо Гаджев обясни в контекста на плановете за помощ на Украйна: "Наскоро има един сключен договор, да видим как ще се реализира, между "Терем" и украинска компания за ремонт на хеликоптери, където целта е да се изнесе ремонта на хеликоптери от Украйна в България. Това очевидно ще донесе икономически ползи за България и ще помогне на украинците да поддържат и да изпълнява своите договори. Тук не става въпрос само за украински хеликоптери, тук става въпрос за поддръжка и на други страни".