Спонтанното движение, наречено "Безсънна нощ" /Nuit Debout/, се появи на фона на протестите, свиквани от синдикални и студентски организации с настояване да бъде оттеглен законопроектът на социалистическото правителство за реформа на трудовия пазар, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Под хаштаг #NuitDebout в социалните мрежи, движението се присъединява и към други политически или социални искания.

Много от участниците виждат в него зараждането на неформално явление като движенията "Окупирай" в различни държави и като "Възмутените" на площад "Пуерта дел Сол", обявили се през 2011 година в Мадрид срещу икономиите и корупцията.

Призори силите на реда принудиха няколкото десетки протестиращи, останали на площад "Република", да се преместят.

Стотиците демонстранти, които окупираха площада през нощта, бяха младежи в по-голямата си част. Някои бяха дошли, за да протестират срещу трудовия закон. Други обвиняват правителството в прекомерни мерки за сигурност, ограничаващи свободата след джихадистките атентати в Париж.

Трети осъждат и "полицейското насилие" при някои от митингите срещу закона за трудовата реформа.

Оспорваният законопроект има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда във Франция - една страна, където безработицата достига 10 процента, а малките и средните предприятия се колебаят да наемат хора.

Управляващата социалистическа партия и представители на бизнеса твърдят, че реформата ще подпомогне икономиката, улеснявайки компаниите да наемат и уволняват служители.

Проектът формално запазва 35-часовата работна седмица във Франция, но разрешава на фирмите да прибягват до алтернативни варианти като 12-часов работен ден. Той допуска 60-часова работна седмица при "извънредни обстоятелства".

Законопроектът ще бъде обсъден от парламента този месец.