Очаква се в рамките на деня официално да бъде изпратено до българското правителство и НС френското предложение за решение за наложеното от България вето на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Това съобщи БНР, след като посланикът на Франция у нас Флоранс Робин се срещна с депутати от Групата за приятелство с Франция в българския парламент.

Срещата се е провела в зала "Запад" на парламента и не е била официално обявена. В нея са участвали и представители на опозицията.

По предварителна неофициална информация предложението на Франция ще бъде изпратено и до всички държави членки на ЕС. Неофициално то предвижда премахване на ветото, като ЕС ще стане гарант за това, че Скопие ще изпълни условията на България.

В сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса РСМ да бъдат изпращани за одобрение в Народното събрание - в комисията по външна политика. Това провокира съмнение и обвинение от страна на опозицията, че с него се прескача Външното ни министерство, което е водещо във външната политика.

Самият премиер Кирил Петков обяви, че казуса с РСМ и оттеглянето на "Има такъв народ" от властта всъщност е отвличане на вниманието, докато се въртят схеми с бюджета на МРРБ.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска заяви пред депутатите, че Петков е обещал еврокомисаря по разширяването Оливър Вархей да вдигне ветото за Северна Македония. Това е станало по време на срещата му още на 17 февруари, потвърди Генчовска. Премиерът не е коментирал категорично темата, но винаги подчертава, че се придържа към решението на НС, рамковата ни позиция и тази на КСНС.

Междувременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи благодари на френското председателство и Германия за опитите им да придвижат процесите с евроинтеграцията на Западните Балкани и в частност на Република Северна Македония напред.

"Смятам, че алармата е включена и тя казва, че на региона му трябва стратегическо мислене", заяви Османи.

Този процес вече става въпрос на сигурност, отново подчерта Османи, припомняйки, че Северна Македония е започнала "това пътуване към ЕС преди 17 години". 

"Ако Франция прецени, че тази вътрешна ситуация в София им позволява да продължат с други стъпки, за да хванат този влак през юни, ние трябва да бъдем част от този процес, когато има позиция, координирана от всички членове на ЕС. Готови сме да продължим преговорите, но очакваме предложение, което е единно от всички страни членки. Ние не можем да помогнем, нито да влияем на случващото се в София", каза Османи, повтаряйки вчерашното си изявление, че се надява, че България няма желание да бъде спирачка за европейското бъдеще на 18 милиона души. 

"За нас би било добре да видим предложението на Франция. То трябва да бъде компромисно, българската страна вероятно го осъзнава, независимо кой какво мисли. Ясно е, че французите са активни от доста време. От друга страна е факт, че два пъти през последните десет дни имаше срещи на екипите от двете МВнР, водени от Османи и Генчовска. Дори беше казано, че е постигнат "известен напредък". Така че идеалната ситуация за нас би била в навечерието на Съвета на ЕС френското председателство да направи опит да представи предложението и да даде шанс на двата парламента - българския и този на Северна Македония, да имат време да го гласуват. Ако обаче Франция прецени, че няма условия, тя няма да представи предложението си", смята бившият премиер и специален пратеник за България на Република Северна Македония Владо Бучковски.