Седем партии влизат в 48-то Народно събрание, а ДПС е трета политическа сила. Това сочат финалните резултати от екзитпола на социологическата агенция "Маркет линкс", представени по bTV.

Първа политическа сила е ГЕРБ-СДС, която получава 25,5 процента от гласовете на избирателите. Преднината на партията на Борисов пред формацията на Асен Василев и Кирил Петков - "Продължаваме промяната", се смалява от 7,1 на 6,5 на сто. ПП имат 19 процента подкрепа.

Движението за права и свободи е трета политическа сила с 13,3 процента от гласовете на избирателите. Следва Българската социалистическа партия, чийто резултат е 10,7 процента. 

След това избирателите са подредили "Възраждане" и "Демократична България" - съответно с 10,2 на сто и 8,8 процента.

Според "Маркет линкс" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", все пак прескача 4-процентовата бариера за влизане в парламента с резултат от 4,2 на сто. Извън пленарната зала обаче остават формацията на Стефан Янев - "Български възход" - с 3,3 процента подкрепа, както и "Изправи се, България" - с 1,2% от гласовете.

Колаж: С. Върбанова, Dir.bg

ГЕРБ-СДС - 25,5 %

"Продължаваме Промяната" - 19 %

ДПС - 13,3 %

"БСП за България" - 10,7 %

"Възраждане" - 10,2 %

"Демократична България" - 8,8 %

"Има такъв народ" - 4,2 %

"Български възход" - 3,3 %

"Изправи се, България" - 1,2 %

Социолозите от "Маркет линкс" коментираха, че според тези данни интригата за сформирането на стабилно мнозинство продължава да е валидна. По думите им няма изявен фаворит в електоралните предпочитания на избирателите.