Столичният кмет Йорданка Фандъкова е сезирала полицията за протестните палатки пред Паметника на Съветската армия, съобщи самата тя по bTV.

Фандъкова бе категорична, че монументът трябва да бъде преместен. Решението на Столичния общински съвет бе взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител.

"Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение", каза Фандъкова.

По повод палатковия лагер пред паметника, в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване за поставяне на палатки. Сезирала съм полицията, три - четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, отбеляза столичният кмет.

Палатките бяха разпънати от представители на "Левицата", които започнаха да дежурят по график край монумента, за да попречат на премахването му. Към тях се присъединиха от "Възраждане", както и от други леви формации.

Вчера кметът на район "Средец" Трайчо Трайков поиска писмено от общинската дирекция "Сигурност" към Столична община да премахне четирите палатки, които Мая Манолова, член на Коалиционния съвет на "Левицата", разположи преди дни със заканата да попречи на демонтирането на Паметника на Съветската армия (ПСА). От администрацията на "Средец" за пореден път поискаха от областния управител на София да сложи огради около паметника заради това, че той е опасен за минаващите.  В отговор областният управител на София Вяра Тодева  съ възложи спешно изработването на План за безопасност и здраве относно монумента.

ГЕРБ разглеждат между три и пет имена за кмет на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ГЕРБ все още няма утвърден кандидат за кмет на София, но се разглеждат между три и пет имена.

"Минаха номинационните събрания на ГЕРБ, предстои да разгледаме номинациите, имаме достатъчно голям избор. Предполагам, че в началото на септември ще вземем решението за кандидата на ГЕРБ, имаме номинирани за районни кметове, подготвяме листа за общински съветници", уточни Фандъкова.

Според нея няма значение какви са кандидатите по професия, защото най-важното е те да са запознати с проблемите на столицата.

"Работата е много, развитието и промяната на София не бива да спират. Това не става с мечти и празни обещания. Свързано е с много работа, познаване на проблемите и с компетентност", подчерта тя.

Дават старт на още 7 км на разширението на метрото

Фандъкова съобщи и какво предстои по отношение на строителството на столичното метро. В момента се строят три километра към квартал "Левски". Очаквам да започнем и шест км през "Слатина" към "Цариградско шосе" и още един километър в "Обеля", има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.

Около 30% от жълтите павета са пренаредени, отбеляза тя по повод пренареждането им в центъра на София. Това е символът на София, не сме платили нито един лев от 206 000, каквато е цената, каза столичният кмет и подчерта, че ако фирмата не се справи, няма и да бъде платен. Наложих санкция от 100 000 лева за увреждане на жълто паве, припомни тя. Разпоредила съм постоянен, изключително строг контрол, каза Йорданка Фандъкова.