"Това, което видях в новата четворна коалиция, са хора, представители на различни партии, както леви, така и десни. Отстрани ми изглежда малко странна тази комбинация, но всяка партия има правото да избере своята предизборна стратегия". Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира пред журналисти обявената снощи кандидатура на Васил Терзиев за кмет на София.

Терзиев бе издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София". Самият той се определи като премного десен човек, що се отнася до икономика и финанси, и ляв - когато става въпрос за социална политика. В екипа му влезе и кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев, който беше избран от името на БСП, но след раздор с ръководството на партията беше изключен от нейните редици.

"ПП и ДБ дадоха ясна заявка за интерес към София и издигнаха свой кандидат, а той заяви като основен приоритет строителство на детски градини, което е чудесно продължение на моята програма", посочи Фандъкова, цитирана от БТА. Тя изрази надежда финансовият министър Асен Василев този път да заложи средства за строителство на детски градини в София, защото това по думите й не се е случило през 2021 и 2022 г.

Йорданка Фандъкова уточни, че не познава предприемача, който вече е кандидат-кмет и се превърна в първия официално обявен претендент за нейното място. Самата Йорданка Фандъкова отдавна заяви, че това ще бъде нейният последен мандат и повече няма да се кандидатира.

Тя припомни и днес, че е взела решението още след последните местни избори.

"Давам възможност на млади хора да се докажат и да работят за София", коментира Фандъкова. И добави, че за нея е важно проектите за столицата да продължат. "Във всеки сектор оставям подготвени, готови проекти, осигурено финансиране, така че има възможност да се работи", посочи Фандъкова и изрази надежда софиянци да направят добър избор.

Номинацията на ГЕРБ още не е обявена, а в публичното пространство от месеци се спряга името на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Самият лидер на партията Бойко Борисов пък изрази изненада, че няколко месеца преди вота от ПП-ДБ представили кандидатурата си за кмет и нарече събитието помпозно. Освен името на представителя на ГЕРБ Георги Георгиев, неофициално в обращение влезе и това на синдикалистката Ваня Григорова, спрягана за евентуална номинация на БСП за кметското място в столицата.